Kisvárda hírei

2015.04.02. 17:29

A tizenötödik kép a Feltámadás

Kisvárda - A jelen tárlat anyaga –15 db Passió olajkép, és 15 db grafikai előtanulmány– egy olyan Jézus kép láttatása, amely feldolgozás jelenleg a legközelebb áll hozzám, formavilágában, és gondolatiságában egyaránt – mondta a kiállított képekről alkotója.

Kisvárda - A jelen tárlat anyaga –15 db Passió olajkép, és 15 db grafikai előtanulmány– egy olyan Jézus kép láttatása, amely feldolgozás jelenleg a legközelebb áll hozzám, formavilágában, és gondolatiságában egyaránt – mondta a kiállított képekről alkotója.

Szerdán délután –április 1–én tartotta meg az idei év első tárlatnyitását Kisvárdán a Rétközi Múzeum. Már csak néhány nap és itt a Húsvét, legfontosabb keresztény ünnepünk. A Húsvét a 40 napos böjt lezárását jelenti, Jézus feltámadásának ünnepe. Az alkotót és a megjelenteket Dr. Vofkori Mária a Rétközi Múzeum igazgatója köszöntötte. Az alkotó, Isten Fiának szenvedéstörténetét, a Keresztút misztériumot a Passió történetét tekinthették meg a tárlat megnyitásának résztvevői. Borus Sándor önkormányzati képviselő, a kisvárdai Rákóczi Szövetség szervezetének titkára köszöntőjében kiemelte a város gazdag programokat kínáló kulturális életét, mely a most folyó közművelődési intézményeinek felújításával minőségi változást hoz.

Nagy Zsolt a római katolikus káplán a keresztút stációinak fontossága mellet kiemelte, hogy külön öröm számára s minden ember számára a stáció 14 képe mellett, hogy ezen a tárlaton megjelent a 15 kép, a Feltámadás, mely mindannyiunk életében nagy jelentőségű esemény, ünnep, az a Húsvét, a Feltámadás.

Mindent festő és rajzoló

A képzőművészeten belül, mindent festő és rajzoló a kisvárdai festő–grafikus Szeifried Zoltán, a témaköröket, és technikákat is beleértve. Ceruza, toll, akvarell, diópác, akril, vegyes technikák, és persze az olajfestés a kifejező eszközei közé tartozik. De foglalkoztatja a bibliai témájú festészet, az Ószövetség – Újszövetség, csillagászat – filozófia, a tájak – csendéletek, születés – annak fázisai, a Föld élővilága. A jelen és a múlt, nem utolsó sorban az emberi arc, ismert, vagy ismeretlenek a világ minden tájáról.

–Az alkotásaim nem pusztán száraz tényszerűségében akarnak szerepelni a rajzok mellett, hanem megpróbálnak életet, színt, karaktert, hús–vér embereket elénk állítani a könnyebb megérthetőség és ismeretanyag ilyen módon való átadása okán is mondja alkotásairól Szeifried Zoltán. A jelen tárlat anyaga egy olyan Jézus kép láttatása, amely feldolgozás jelenleg a legközelebb áll hozzám, formavilágában, és gondolatiságában egyaránt – mondta a kiállított képekről alkotója, majd így folytatta.

Az emberi tájékozódás segítése

–A Kereszténység kétezer éves történelme alatt a hívő embereket foglalkoztatta Jézus Krisztus élete. A kreatív alkotók a századok során sokan, sokféleképpen jelenítették meg a Keresztutat, dolgozták fel a Misztériumot. Isten Fiának szenvedéstörténete, mint vizuális látásmódú alkotó embert, engem is arra inspirál, hogy újra és újra megjelenítsem a Megváltó életét, és a Passió történetét. Minden alkalommal másképpen, mert újabb gondolatok kerülnek kivetülésre. Jelen tárlat anyaga egy olyan Jézus kép láttatása, amely feldolgozás jelenleg a legközelebb áll hozzám, formavilágában, és gondolatiságában egyaránt. A keresztény ember elhiszi, amit nem lát, annak a tudatában, hogy láthatja majd, amiben hisz – mondta a festő–grafikus.

A megnyitón Forgácsné Latin Márta a Weiner Leo Alapfokú Művészeti Iskola tanára és tanítványainak fuvola játéka tette még eseménydúsabbá a tárlatnyitást.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!