Kisvárda hírei

2015.04.03. 12:41

Feketézőkből nincs nálunk hiány!

Nyíregyháza - A be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató cégek listáján 280-an Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek.

Nyíregyháza - A be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató cégek listáján 280-an Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek.

Átnéztük a listát, amelyen 280 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei céget és magánszemélyt találtunk. A legtöbben, 82-en Nyíregyházát képviselik, a megyeszékhely mögött Újfehértó következik 15 névvel, majd jön Kisvárda (11), Mátészalka és Fehérgyarmat (9-9), Nyírbátor és Nagykálló (7-7 cég és magánszemély).

Tiszavasvári adatokkal hat alkalommal találkoztunk, Vásárosnamény és Nyírbogát egyaránt ötször szerepel az összesítésben, négy-négy demecseri, nagyhalászi, nyírcsaholyi és gávavencsellői céget, illetve magánszemélyt találtunk, Rakamaz, Magy, Nyírmada, Kótaj, Balkány, Pap, Kálmánháza, Nyírgelse pedig három-három feketén foglalkoztatott cég révén került fel a listára. Két-két vállalkozást adott az összesítésbe Penyige, Apagy, Tiszalök, Beregdaróc, Porcsalma, Érpatak, Gyüre és Nyírkarász, további ötven településünk pedig egy-egy céggel vagy magánszeméllyel képviselteti magát a listán. Nyírcsaholy úgy szerepel négyszer az összesítésben, hogy ugyanazt a céget háromszor is feltüntették, mint ahogy Papon is ugyanannak a kft-nek a neve olvasható háromszor.

A feketén foglalkoztató megyei cégek tevékenységi köre meglehetősen széles: vannak köztük pékségek, fuvarozással, vagyonvédelemmel és húsiparral foglalkozók, ruházati termékeket forgalmazók, fogorvosok, műkörmösök, de építőipari cégek, éttermek, sportegyesületek, és még egyház is.

Megfizették a tanulópénzt

– Drágán, de megfizettük a tanulópénzt – mondták az általunk megkérdezett cégvezetők, tulajdonosok, akik szeretnének névtelenek maradni, mert ugyan hibáztak, de egyszeri eset volt, nem akarnak támadási felületet adni.

A tapasztalatukat viszont elmondták. Nem egy esetben a könyveléssel megbízott cég figyelmetlenségének „köszönhették” a bírságot. A könyvelő ugyanis elfelejtette bejelenteni az új alkalmazottat. A „tetten ért” munkáltatók tisztességgel kifizették a kötelező járulékokat, lerótták a büntetést, és azzal a mozdulattal új könyvelőre bízták az ügyeik intézését. – Van itt más csapda is – fogalmazott egyikük.

Megkérdezték a hatóságot, ha már munkát adnak, van-e arra módjuk, hogy kiderítsék, bejelentették-e a dolgozót. A válasz: önöknek nincs, csak az alkalmazott kérheti ezt, Nyíregyházán. – Mennyire életszerű, hogy egy vidéki „kisember” emiatt buszozik, vonatozik órákat? – kérdezett vissza az ügyvezető, s hozzátette: azóta árgus szemekkel figyelnek és ha kell, kétszer rákérdeznek a könyvelőre: ugye minden rendben van, bejelentetted időben?

Tévedésről lehet szó…

Több olyan cégvezetővel beszéltünk, aki azt mondta, tévedésből kerültek a listára, hiszen igaz ugyan, hogy „elfelejtették” bejelenteni az alkalmazottjukat, de az már régen volt, azóta a büntetést kifizették, az alkalmazottat elbocsátották, különben is, az adószámukat tavaly megszüntette a NAV.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 3-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!