Kisvárda hírei

2019.01.30. 16:32

Posztumusz díszpolgári címet kapott Kisvárdától Andy Vajna

Kisvárda - Az eredeti elképzelés szerint a néhai filmügyi kormánybiztos az idén nyáron személyesen vette volna át a díszpolgári címet.

Kisvárda - Az eredeti elképzelés szerint a néhai filmügyi kormánybiztos az idén nyáron személyesen vette volna át a díszpolgári címet.

Kedden – nem értesítve erről a sajtót sem – zárt testületi ülésen a város képviselő-testülete Kisvárda Város Díszpolgára posztumusz kitüntető címet adományozott a közelmúltban elhunyt Vajna András Györgynek, akit a közvélemény és a művészvilág leginkább Andrew Vajna néven ismert. Durucz Gabriellától, az önkormányzat sajtóreferensétől kértünk néhány kiegészítő információt, aki elöljáróban elmondta: a szavazás egyhangú volt, még az ellenzék se emelt kifogást az egyébként indokolt döntés ellen.

– Andy Vajna nagyon gyakran megfordult Kisvárdán, mielőtt 1956-ban elhagyta volna az országot, hiszen a későbbi filmproducer anyai, anyai-nagyszülői ágon kötődött a városhoz. Sok gyermekkori emlék fűzte ide a rokonlátogatásnak köszönhetően, s korosodva egyre többször adta tanújelét, hogy szívesen támogatná Kisvárdát. Valami olyat szeretett volna maga után hagyni, amiről mindig rá emlékeznek az emberek. Nem titok, előreláthatóan ezen a nyáron egy filmpark nyílik a városban, aminek a létrejöttében óriási része volt az elhunytnak. Egy ilyen élményelemhez nyilván díszletekre, filmes relikviákra van szükség, és Andy Vajna minden kapcsolatát megmozgatta az ügy érdekében. Itt szerettük volna a díszpolgári címet is átnyújtani neki, de a halála átírta az eredeti forgatókönyvet. Emléke ebben a létesítményben is, és az általa sikerre vitt filmekben él tovább – zárta gondolatait Durucz Gabriella.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!