A diplomás helyben találja meg a számítását! – konferencia a vidéki felsőoktatás szerepéről Kisvárdán

Akt.:
A diplomás helyben találja meg a számítását! – konferencia a vidéki felsőoktatás szerepéről Kisvárdán
© Fotó: Pusztai Sándor
Kisvárda – A vidéki felsőoktatás szerepéről, a hazai értelmiség utánpótlásának kérdéséről, az innováció és a munkaerő-piac kapcsolatrendszeréről értekeztek hétfőn a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ Iskola utcai dísztermében.


A köszöntő beszédet Zichiné Belinszky Katalin, a képzési központ igazgatója mondta, aki méltatta alma materét, a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégiumot, hisz az általa vezetett kisvárdai képzési központnak a gimnázium ad otthont.

– A Kisvárdára kihelyezett képzéseknek köszönhetően mérnök-informatikus, agrármérnök, illetve közgazdászképzésben is részt vehetnek a hozzánk jelentkező hallgatók. Ezek a képzések teljes körű diplomát adnak, a hallgatók kaphatnak állami ösztöndíjat, valamint különféle nyelvi képzéseken vehetnek részt – sorolta a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ nyújtotta előnyöket Zichiné Belinszky Katalin.

A központ igazgatója hozzátette: a képzési rendszert igyekeznek a munkaerő-piaci és a régió vállalkozásainak igényeihez igazítani, hiszen a felsőoktatási képzési központok létrehozásával a magyar kormánynak is az volt a célja, hogy a diplomás, szakképzett munkaerő helyben találja meg a számításait.

– Szerencsére remek a kapcsolatunk a szakminisztériumokkal, a kamarákkal, ahogy a helyi cégvezetőkkel is jó viszonyt ápolunk – fogalmazott Zichiné Belinszky Katalin, aki kiemelte azt is: 2019 szeptemberében elindul a gépészmérnökök képzése is, ami hasznos lehet a BMW debreceni bővítése miatt is.

Bíró Gábor, a kisvárdai önkormányzat oktatási bizottságának elnöke kiemelte: a város 10 éve célul tűzte ki maga elé, hogy az oktatás, a gazdaság és a sport terén a régió központi tényezőjévé szeretnének válni, ez úgy néz ki, hogy a Kisvárda Közösségi Felsőoktatási Képzési Központnak is köszönhetően sikerült is.

– Azt szeretnénk, hogy a Kisvárdán tanuló fiatalok, középiskolások itt tanuljanak tovább, a régióban vállaljanak munkát. Ez a családnak is jó, hiszen az utazási, a szállással kapcsolatos és az étkezési költségek is jelentős mértékben csökkennek – húzta alá az oktatási bizottság elnöke, aki a Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatója is egyben.

Dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkárságának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a leendő értelmiség előtt meg kell világítani azt, hogy a nagybetűs élet nem csak Budapesten és külföldön kezdődik.

– Tisztában vagyunk vele, hogy a kelet-magyarországi térségben több szempontból is jelentős lemaradással küzd, ami még a trianoni békeszerződésre eredeztethető vissza.

További részletek lapunk december 11-i számában és a www.kelet.hu oldalon.

Címkék: , ,


Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés