Gitárkoncert, könyvbemutató és kiállítás Kisvárdán

A fényfüzérek csillogásában a Várday István Városi Könyvtár Kisvárdán
A fényfüzérek csillogásában a Várday István Városi Könyvtár Kisvárdán - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – A fényfüzérek csillogásával búcsúztatta a 2017–es esztendőt és köszöntötte a 2018–as évet Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár. Az elmúlt év gazdag programsorozatait követően az idei évben is a legkülönbözőbb programjaival, sorozataival várja az érdeklődő látogatóit. Már az év első hónapjában is többféle programot kínál közönségének.


A Várday István Városi Könyvtár és a Béres József TIT Egyesület, változatos programmal várja az érdeklődőket a Magyar Kultúra Napja (január 22) programsorozat januári rendezvényeire.

Január 8-án délután négy órakor a Könyvtári Koncertek eseményeként J. S. Bach, A Diabelli, M. Ponco művei lesznek hallhatóak Kovács Beatrix gitárkoncertjének előadásában. A koncertet az Eötvös Zenei Alapítvány támogatja.

Melkó Ervin: Hóbortos Gyémántok című első kötetének bemutatója január 11–én 16 órakor lesz a Könyvtári Csevegés sorozatában. A szerzőt és a kötetet Deák–Takács Szilvia irodalmár mutatja be. Ugyancsak a Könyvtári Csevegés sorozat részeként január 18–án, 16 órai kezdettel a Hit és a polgári megújulás Kisvárdán sorozat keretében „Fény a hervadásban” címmel, Veres Miklós irodalmár előadása lesz, emlékezvén a 200 éve született Tompa Mihályra.

A rendezvények a könyvtár rendezvénytermében–olvasótermében lesznek megtartva.

Könyvtári Galéria–Free–presszionisták kiállítása

A tárlaton négy roma képzőművész alkotásai lesznek láthatóak. Balogh Tibor, a diplomás képzőművész, Káli–Horváth Kálmán, az eredetileg porcelánfestőként az iparművészet felől induló kortárs alkotó, Borkó Marianna, a hatásukat magán viselő, de egyéni ízlésvilággal és kifejezésmóddal alkotó művésznő, valamint Kiss Sándor a folklór világával is rokonszenvező ikonfestő.

A kiállítás megnyitója január 24–én, szerdán 16 órakor.

A kiállítást megnyitja Marczinkó István ny. c. igazgató.

A kiállítás jól példázza, hogy a tehetség utat tör magának, még egy nevelőotthon falai közül is. A művészek 1980–as években a tiszadobi gyermekotthon /Andrássy–kastély/ lakóiként ragadtak először ceruzát és ecsetet. Így fejezték ki, érzéseiket, belső gondolatvilágukat és megvalósítsák álmukat. A kezdeti évek, azaz a Tiszadobiak Alkotócsoport értékrendjét a FREE–Műhely keretein belül viszi tovább a négy művész, immár magasabb, letisztultabb, tudatosabb formában. Sokrétűen értelmezhetőek, egyéni stílusuk és látásmódjuk nem hasonlítható más kortárs művekhez. A művészeti csoport, a hazai kiállítások mellett, többek között már Franciaországban, Angliában és Dániában is bemutatkozott.

– Vincze Péter –Kisvárda.
SZON.HU


hirdetés