Nyíregyháza hírei

2013.06.28. 16:04

Már a schengeni vízum sem elég?

Ukrajna - Az elmúlt hetekben több kárpátaljai utazóval is előfordult, hogy érvényes magyar schengeni vízuma ellenére nem engedték be Magyarországra – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ukrajna - Az elmúlt hetekben több kárpátaljai utazóval is előfordult, hogy érvényes magyar schengeni vízuma ellenére nem engedték be Magyarországra – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A határőrök azt kérték, dokumentumokkal igazolják utazásuk pontos célját. Mint mondták, utasításba kapták, hogy „csak úgy nem teheti be senki a lábát”. Különösen bántó és méltatlan, hogy a magyar határőrök ezt a „kedvességet” olyan helyi magyarokkal szemben is alkalmazták, akik egyszerűen csak az anyaországba szerettek volna utazni…

A kárpátaljai lap kérdésére Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nemzetközi referense próbált elfogadható választ adni.

A szóvivő válaszában a következő tájékoztatással szolgált: „A magyar–ukrán államhatáron a rendőrség a határellenőrzés során minden esetben a schengeni határellenőrzési kódexben rögzített követelmények betartását ellenőrzi. Ennek során a vízumkötelezett állampolgároknak a határátlépés során az érvényes schengeni vízum mellett a beutazás és tartózkodás célját is tudniuk kell igazolni. A beutazás és tartózkodás céljának igazolásaként elfogadható dokumentumok – nem teljes körű – felsorolását a schengeni határellenőrzési kódex (562/2006. EK Rendelet) tartalmazza. Semmilyen új gyakorlat nem került bevezetésre a határellenőrzés végrehajtásában, Magyarország a teljes jogú schengeni tagsággal járó követelmények érvényesítését igyekszik teljesíteni. Mindamellett a vízumkérelmező utasok már a vízumkérelem benyújtásakor értesülnek arról, hogy a határátlépéskor minden egyes alkalommal tudniuk kell igazolniuk a beutazás és tartózkodás célját, amelyet tartalmazó tájékoztatás rá van nyomtatva a vízumkérelemre.”

A kárpátaljai utazók értetlenül állnak az ismételt szigorítás előtt. Hiszen a schengeni vízumot igénylőknek már a kérelem benyújtásakor hitelesen igazolniuk kell a külképviseleteken a beutazásuk és tartózkodásuk célját, anélkül nem is juthatnak vízumhoz. Senki nem érti, hogy miért kell ezt az eljárást újra megismételni a határon…

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!