Magyarország

2016.10.15. 08:43

Életébe került a segítségnyújtás - 10 éve lincselték meg Szögi Lajost

Olaszliszka, Tiszavasvári - Egy fillér kártérítést sem tudott kicsikarni a gyilkosoktól a bírósági végrehajtó a jogerős ítélet óta.

Olaszliszka, Tiszavasvári - Egy fillér kártérítést sem tudott kicsikarni a gyilkosoktól a bírósági végrehajtó a jogerős ítélet óta.

A tragikus eset után dr. Helmeczy László volt a Szögi család védőügyvédje, így a tiszavasvári pedagógus halálának tizedik évfordulóján az ő véleményére is kíváncsiak voltunk.

– Az OTP elnökével, Csányi Sándorral közösen létrehoztunk annak idején egy alapítványt, amely azóta is havi rendszerességgel támogatja az édesapa nélkül maradt családot – mondta lapunknak dr. Helmeczy László, aki hozzátette: a bírósági végrehajtó a jogerős ítélet óta egy fillér kártérítést sem tudott kicsikarni a gyilkosoktól.

– Azóta is feldolgozhatatlan, hogy az a humánus, ártatlan ember milyen körülmények között távozott az élők sorából – fogalmazott lapunknak az ügyvéd, aki kiemelte: akkori álláspontja változatlan, szerinte lincselés történt 2006. október 15-én.

Elárulta azt is: Szögi Lajos három gyermeke és a nagyszülők az eset óta családtagként tekintenek rá, szinte az összes családi eseményre meghívják, így jelen lehetett a legidősebb leánygyermek, Zsuzsa közelmúltbéli esküvőjén is.

– A középső lány, aki jelen volt az édesapja meggyilkolásánál, most a Debreceni Egyetemre jár, jeles tanuló, remek kardiológus lesz belőle – mondta dr. Helmeczy László, aki állandó résztvevője a Szögi Lajos emlékére minden évben megrendezett túrának. Ő ugyan egészségügyi okokból felmentést kap magáról a túráról, de nem telik el úgy egy megemlékezés, hogy ne mondana beszédet, és ne kóstolná meg azt a húslevest, melyet Szögi Lajos édesanyja készít.

Fontosnak tartja az emlékezést a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület is, hiszen a civil szervezet több tagja személyesen – kollégaként, tanítványként – is kötődött Szögi Lajos pedagógushoz. – Nem veszhet a múlt homályába ez a tragédia! A város lakóiban még élénken él Szögi Lajos emléke, hiszen köztiszteletnek örvendett, a diákok és a szülők egyaránt tisztelték – mondta el Kecskés Andrea, az egyesület elnökhelyettese.

– A tragédia évfordulóján rendszeresen tartunk megemlékezést, az idén a tizedik évforduló alkalmából közösen szervezzük az emléktúrát a Gój Motoros Egyesülettel. Az egyesületünk férfi tagjai vasárnap motorral mennek Olaszliszkára, a tragédia helyszínére, mi nők pedig majd autóval. Tiszalökön is lesz egy megemlékezés az ökocentrumnál, hiszen a Kenyérgyári-holtág térségében kialakított tanösvény Szögi Lajos álma volt. Földrajz-biológia szakos tanárként nagyon szerette a természetet.

Örökké tartó szégyenbélyeg

Olaszliszka hangulatos község a Bodrog jobb partján, szőlődombok mellett, a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A 2006-ban történt kegyetlen lincselés miatt azonban háttérbe szorul a település kedvessége, bája.

– Rányomta a bélyegét Olaszliszka megítélésére ez a tragédia. Fejlődhet a település bárhogyan, mindenkinek Szögi Lajos értelmetlen halála jut az eszébe Olaszliszka nevének hallatán – kesergett Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere. – Sajnálom a történeteket, sajnos már nem lehet azokat meg nem történteknek tekinteni.

– A lincselők nemcsak egy család életét tették tönkre, de a falura olyan bélyeget ragasztottak, ami már örökké rajtunk marad. Akkor is én voltam a polgármester, két nap múlva a tragédia helyszínén kialakítottunk egy emlékhelyet. Az önkormányzat azóta is a maga módján, tisztességgel megemlékezik Szögi Lajosról.

Megbocsáthatatlan tett

– Tiszavasváriban nem köszönhet ránk az ősz anélkül, hogy ne emlékeznénk a kegyetlen halált halt nagyszerű pedagógus, Szögi Lajos tragédiájára. Az idén 10 esztendeje már, hogy a gyerekek nagy kedvence, a madarak igaz barátja eltávozott közülünk – emlékezett dr. Fülöp Erik, a város polgármestere.

– Életét derékba törte a megbocsáthatatlan emberi brutalitás, a gyűlölködés, a gyilkos indulat. A veszteség fájdalma idővel enyhülhet valamelyest, az űr azonban örökre megmarad azok szívében, akik ismerték, szerették Szögi Lajost, a tanárt, az édesapát, a gyermeket, a jó barátot, Olaszliszka áldozatát – tette hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!