megyei közgyűlés

2019.09.27. 14:00

Könyv őrzi majd Szabolcs-Szatmár-Bereg értékeit

Történelmi színhelyen, a tuzséri Lónyay-kastélyban rendezte meg csütörtökön cikluszáró ülését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés.

Házigazdaként Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere köszöntötte a megyei közgyűlés tagjait és a megjelent vendégeket, majd bemutatta a települést. Szólt arról, hogy az első írásos emlékek 1212-ből említik a települést, a falu azonban már a honfoglalás idején is lakott volt. Abból az időből a régészek megtaláltak egy tarsolylemezt, amit egy közember viselhetett. Tuzsér vezetője felidézte gróf Lónyay Menyhért pénzügyminiszter és miniszterelnök emlékét is, akinek sokat köszönhetett a település. A gróf még almást is telepített a községbe, napjainkban is sokan élnek a termesztéséből.

A közgyűlés résztvevőit köszöntötte dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is. A politikus felidézte az 1848/49-es szabadságharc és a kiegyezés korát, kiemelve a korszak két, megyénkhez szorosan kötődő személyének – gróf Andrássy Gyula miniszterelnöknek és a már említett gróf Lónyay Menyhértnek – életét, munkásságát és kormányzati programját.

Kiemelkedő munkát végeznek

A köszöntő gondolatok után kis ünnepséggel folytatódott a közgyűlés. A megyei önkormányzat 2014-ben kötött együttműködési megállapodást a Magyar Diáksport Szövetséggel a rendszeres testmozgás népszerűsítése, az iskolai versenysport fejlesztése és a tehetséggondozás érdekében, a kiemelkedő munkát végzett testnevelők pedig elismerést vehettek át. Dr. Erdős Dániel, a Magyar Diáksport Szövetség ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly megyénkben 15 ezer fiatal nevezett be a versenyekre.

– A sikerek jelentős szakmai munkáknak köszönhetőek, s ezért köszönet az edzőknek és a testnevelő tanároknak. A cél az, hogy minden iskolás életében legyen rendszeres a testmozgás, legyen a számukra élmény a sport – mondta a szövetség képviselője.

Az ünnepség után a gyász pillanatai következtek. A jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek Csenger címzetes főjegyzőjére, dr. Simai Zoltánra, aki a napokban 55 éves korában elhunyt.

A díjazott pedagógusok, hátul: Kovács Tibor, dr. Erdős Dániel díjátadó, Kósa György, Halász Levente, elöl: Kurucz Miklós, Máté Tiborné, Ráczné Cserés Erzsébet, Savic Bernadett

Ezt követően az érdemi munka kapta a főszerepet. Dr. Nagy Ervin Miklós, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője szóbeli kiegészítőjéhez többen is hozzászóltak. Lipők Sándor, Kemecse polgármestere szerint változtatni kell a képzési szisztémán, motiválni kell jobban a munkavállalókat a képzésre. Seszták Oszkár közgyűlési elnök is egyetértett azzal, hogy személyre szólóan kell foglalkozni a munkavállalókkal, a közfoglalkoztatott dolgozókkal. Halmi József, Győrtelek vezetője arra mutatott rá, hogy arányosabban kellene elosztani a diákmunkakeretet. Györtelek minimális keretet kapott, a győrteleki fiatalok a szomszédos önkormányzatoknál vállaltak nyári munkát. Pálosi László, Balkány polgármestere arról a követendő példáról beszélt, hogy a városban működő egyik cég jelentős szerepet vállalt az emberek képzésében.

A ciklus utolsó közgyűlésének végén Seszták Oszkár elnök megköszönte valamennyi tagnak az elmúlt öt évben végzett munkát, hiszen október 13-án az önkormányzati választáskor a megyei önkormányzat tagjairól is döntenek a választópolgárok.

Érkeznek a javaslatok

Jóváhagyták a képviselők a „Szabolcs-Szatmár-Bereg megye értékei 2013–2019” című könyv megjelentetésére benyújtott pályázatot. Mint Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta, a megye értekeiről egy szép könyvet szeretnének megjelentetni, amely 164 oldalon magyar és angol nyelvű szöveggel jelenne meg.

Beszámolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság az ebben az évben végzett munkájáról. Mint elhangzott, az idén 16 értékkel bővült az értéktár, a javaslatok folyamatosan érkeznek a bizottsághoz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában