Lengyel és magyar két jó barát Mátészalkán is

Mátészalka – A testvérvárosi megállapodás lehetőséget ad a tapasztalatcserére.

Testvérvárosi szerződést írt alá a közelmúltban Hanusi Péter és Jan Zuba, a lengyel Kolbuszowa polgármestere. Tavaly a Fényes napok előtt megkeresték a mátészalkai önkormányzatot azzal, hogy a Szatmár Táncegyüttes lengyel kapcsolatainak régiójából Kolbuszowa polgármestere és alpolgármestere is tiszteletét tenné Mátészalkán. A megkeresést a szatmári helyhatóság örömmel fogadta, hiszen több mint tízéves élő kapcsolat áll fenn a térség településeinek táncosai és a Szatmár Táncegyüttes között – tudatta lapunkkal dr. Nagyháziné Szondi Erika önkormányzati képviselő.

A rendezvénysorozaton a lengyel kisváros nem csupán elöljáróival képviseltette magát, hanem zenés, táncos produkciókkal is emelte az esemény színvonalát. A Fényes felvonulás előtt Kolbuszowa elöljárói az együttműködési szándék jeleként ünnepélyesen átnyújtották a város címerét Mátészalka lakossága előtt. E találkozás alkalmával született meg az az elhatározás, hogy a két település kapcsolatát tegyék hivatalossá.

A nemrégiben aláírt testvérvárosi megállapodás értelmében lehetőség nyílik a két város intézményei közötti tapasztalatcserére, sportügyi együttműködésre, barátságos tornák rendezésére, egymás kultúrájának és hagyományainak megismerésére, a turisztikai lehetőségek kölcsönös kihasználására, a gazdaság szereplői és a civil szer­vezetek közötti projektek megvalósítására, de akár családi csereprogramok elindítására is.

KM
hirdetés