Magyarország

2008.12.18. 21:15

Vasutassztrájk: Még mindig kiszámíthatatlan a közlekedés

<p>Magyarország - Nincs változás: országszerte teljesen kiszámíthatatlan még mindig a vonatközlekedés a sztrájk miatt.</p>

Budapesten a Déli és a Keleti pályaudvar továbbra sem fogad és nem is indít vonatokat. A Nyugati pályaudvaron ugyanakkor van forgalom.

Egyre erősebb a vasutasok sztrájkhangulata Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, a kocsivizsgálók közül senki nem vette fel a munkát csütörtök este. A jegyvizsgálók közül is egyre többen csatlakoznak a sztrájkhoz, a munkáltató ugyanis a sztrájktörőkre annyi munkát ró, hogy már nem tudják elvégezni - mondta el a Független Hírügynökségnek Barna István a VDSZSZ helyi vezetője. Hozzátette, hogy a hét elején háromóránként el tudott indulni egy-egy személyvonat, most ez az idő már hat órára nőtt. Közlekedik néhány Bz vonat is éjszakánként, de azon alig vannak utasok, a bizonytalan menetrend miatt.

Miskolcon is hasonló a helyzet. Néhány Bz motorvonat elindul Ózd, Tornanádaska, Füzesabony és Hatvan felé, a többi szerelvény azonban nem jár.

Szegeden a Nagyállomás továbbra sem fogad és nem is indít szerelvényeket. A szeged-kiskundorozsmai állomásról csütörtökön is bizonytalanul indultak el a vonatok Budapest felé. Több szerelvény is eljutott Budapest Nyugati Pályaudvarra, de volt olyan is, amely csak Ceglédig jutott el a sztrájk miatt. Szegeden az éjszakai műszakban 23-25 fő nem veszi föl a munkát, Kecskeméten 16 jegyvizsgáló sztrájkol az éjszaka folyamán.

Kecskemétről már második napja kiszámíthatatlanul indulnak el a vonatokLajosmizse és Szolnok irányába - mind két célállomásra nap közben 1-1 szerelvény jutott el. A vasutasok sztrájkja miatt még egy vonalon bizonytalanná vált a közlekedés Bács-Kiskun megyében: Kiskunhalas irányában több vonatot is töröltek. Az állomások vezetői több esetben leváltották a dolgozókat, olyan kollégákkal, akik nem akartak sztrájkolni.

Békéscsabán öten nem vették fel a munkát a forgalmi dolgozók közül az éjszakai műszakban, többségüket azonban leváltották, így amelyik vonat beérkezik az állomásra, azt tovább is indítják, igaz nem tudni, hogy a sztrájk miatt meddig jut el - közölte a Független Hírügynökséggel Zelman Attila a VDSzSz helyi vezetője. A szakszervezeti vezető elmondta: napközben is hasonló volt a helyzet, a sztrájkolókat mindenhol igyekeztek leváltani.

Békéscsabáról Budapest felé napközben indultak vonatok, de nem garantálták a célba érkezést. Hasonló helyzet várható az éjszaka folyamán is, a vonatközlekedés továbbra is bizonytalan Békésben.

Kiszámíthatatlan a közlekedés az ország délnyugati részén is. Siófokon az éjszakai műszakba érkező szolgálatkezelő nem vette fel a munkát, így a Balaton déli partján akadozik a vonatközlekedés. Kaposvár továbbra sem indít és nem is fogad vonatokat így abban a régióban is kérdéses, hogy mikor meddig járnak a vonatok.

A pécsi állomáson is sztrájkolnak. Pécs külvárosi állomásán a váltókezelő nem vette fel a munkát, így Mohács felé sem járnak a szerelvények.

Szombathelyen leginkább a váltókezelők sztrájkolnak, a vasi megyeszékhely vasútállomása a csütörtök esti műszakváltás után sem indít és fogad vonatokat.

Zalaegerszegen a forgalmi szolgálat teljes létszámban dolgozik, ott azonban a jegykezelők miatt kiszámíthatatlan a közlekedés. Itt és Celldömölkön is átjárható a vasútállomás, tehát az érkező vonatokat tovább tudják küldeni, viszont egyáltalán nem biztos, hogy a helyből indulók közlekedhetnek.

Győrben megint feszültebb a helyzet. A vasutasok fele sztrájkol, ezért a vonatoknak több mint 60 százaléka a nem közlekedik. Celldömölk és Veszprém felé egyáltalán nem járnak a vonatok, de a többi irányban is csak időnként indul el egy-egy szerelvény.

Budapest és Hegyeshalom között elvileg zavartalan a közlekedés, de senkinek nem ajánlják, hogy vonatra üljön, mert nem biztos, hogy célba is ér - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gasparik Zsolt a VDSzSZ helyi ügyvivője.

A GYSEV szerelvényei továbbra is kisebb késésekkel ugyan, de menetrend szerint közlekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!