Borsod-Abaúj-Zemplén

2011.12.22. 15:42

A karácsony „reccsenős” időszak a börtönben

Miskolc - A megváltó születését azok is ünneplik, akik már itt, e Földön megkezdték a vezeklést bűneikért.

Miskolc - A megváltó születését azok is ünneplik, akik már itt, e Földön megkezdték a vezeklést bűneikért.

„Ilyenkor, karácsony táján egy kicsit mindenkinek nehezebb idebenn, ez egy »reccsenős« időszak”, mesélte a rablás miatt négy éves börtönbüntetését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben töltő Bari Kálmán.

Mivel miskolci, a családja be tud járni hozzá beszélőre, de karácsony táján óhatatlanul felszínre törnek a kinti emlékek; milyen volt együtt sütni-főzni, a családdal ünnepelni a karácsonyt. Bari Kálmán azon tizenöt szerencsés fogva tartott közé tartozik, akik a miskolci „megyei házban” – magatartásuknak, mindennapi munkájuknak köszönhetően – abban a kiváltságban részesülhetnek, hogy ünnepi karácsonyi műsorral készülhetnek, melyen hozzátartozóik is ott lehetnek, akikkel együtt díszítik fel a fenyőfát. A csaknem másfél éve börtönben lévő férfi most jár félidőnél, ha sikerül jól viselkednie, másfél év múlva kedvezménnyel szabadulhat. Ez a második karácsonya odabenn, a tavalyi műsorban nem vett részt, most kántálni fog. „A tizenhárom éves fiamat viseli meg legjobban, hogy idebenn vagyok, a múltkor is azt kérdezte, hogy mikor engednek már ki?”, mondta a férfi, aki rabkeresményéből apróságokat tud vásárolni ajándék gyanánt. Számára viszont a tárgyak nem sokat érnek, a lényeg, hogy együtt lehet asszonyával és a két gyerekkel.

Nagyobb odafigyeléssel

„Ilyenkor fokozottan oda kell figyelni a fogva tartottakra. Ha van odakinn családjuk, azért, ha nincs senkijük, azért jelenthet számukra nagyobb lelki megterhelést a bezártság”, válaszolta Joó László büntetés-végrehajtási ezredes, a börtön parancsnoka arra a kérdésünkre, nem nő-e meg ilyenkor a fogva tartottak között is azok száma, akik elkeseredésükben önmagukra veszélyessé válnak? Kiderül, az immár harmadik éve megrendezett karácsonyi ünnepségnek éppen az az egyik értelme, hogy az arra való felkészülés célt, elfoglaltságot ad a foglyoknak, akik valóban ajándékként élik meg, hogy a rendkívüli beszélőn együtt díszíthetik fel a karácsonyfát hozzátartozóikkal.

Vannak szerencsésebbek is, akik otthon tölthetnek néhány napot jutalomként egész eddigi magatartásuk, munkájuk alapján. Ezeket a javaslatokat éppen a napokban bírálja el a parancsnok. Mint mondta, nagyon sok szempontot vesz ilyenkor figyelembe; a nevelők, a munkáltatók véleményét, a rendőrségnek a kinti környezetről adott tanulmányát, hogy mennyi ideje van még hátra az illetőnek, és hogy önszántából vonult-e be büntetése letöltésének megkezdésére...

A karácsonyi időszak a börtönökben egyébként meglehetősen aktív: éppen azért, hogy ne legyen idejük leggyakrabban saját maguk által előidézett sorsuk miatt gyötrődni, a fogva tartottak számára több programot szerveznek. A kulturális- és sportfoglalkozások mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az egyházi rendezvények, az elkövetkező napokban istentisztelettől kezdve koncertig sok minden lesz a miskolci börtönben, ahol ennek ellenére egy jottányit sem engednek a biztonsági előírásokból. A napirendet ilyenkor is be kell tartani – ébresztő hajnali ötkor –, legfeljebb annyi engedményt kapna a fogva tartottak, hogy egy kicsivel tovább nézhetik este a tévét.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!