Magyarország

2008.03.30. 15:21

Azonnal oltsa el a cigarettát!

<p>Miskolc - Negyvennégy embert láttak el szombaton a megyei kórházban. Közöttük néhány volt a „civil”, a többiek rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, vízművesek. Hármukat kérdeztük a kórházban. &#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Robbant_s__k_rh_z_2008_03_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Robbantás, kórház 2008.03.30." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA alt="" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Robban_s_az_Avasalja_utc_ban_2008_03_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Robbanás az Avasalja utcában 2008.03.30." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Negyvennégy embert láttak el szombaton a megyei kórházban. Közöttük néhány volt a „civil”, a többiek rendőrként, tűzoltóként, katasztrófavédelmisként, vízművesként vettek részt a helyszín biztosításában, a károk felmérésében, elhárításában.

Hogy mit is jelent ez esetben az ellátás, arról dr. Valikovics Attila, a neurológia, toxikológia, stroke osztály osztályvezető főorvosa egyebek között a következőket mondta:

- Mindenki laboratóriumi vizsgálaton, vizsgálatokon esett át – és fog még átesni, néhány nap múlva –, húszan az éjszakát is kénytelenek voltak a kórházban tölteni. A többieket se engedték „csak úgy” el, pontosan tudták, hogy bármikor elérhetők. Máj- és vesefunkciót, vérgázértéket vizsgáltak, mellkasröntgent csináltak.

Ötven ágy azonnal

A főorvos elmondta: nem tudták, milyen nagy a baj, amikor riasztották őket, ezért pillanatok alatt ötven ágyat tettek fogadóképessé az esetleges mérgezettek, illetve a megvizsgálandók számára. Mind az intézmény, mind annak személyzete felkészülten várta-fogadta a megvizsgálandókat.
Dr. Valikovics Attila hangsúlyozza: durva eltérést senkinél nem tapasztaltak, enyhébbet viszont többeknél. Senkinek nem volt érdemi panasza, tünete szombaton este, majd vasárnap reggel.

Falhoz vágott fürdőkád

Máté Béla a Miskolci Vízművek csatornakarbatratója. Több társával ügyeletes volt szombaton. Egyike azoknak, akiknek a kórházban kellett töltenie az éjszakát. Nem látszik rajta, de mondja: fáradt, nem sokat aludt, nehéz feldolgozni a látottakat. Szörnyű volt a pusztítás, a falhoz vágott fürdőkád, a kettétört aknafedő képe. Nincsenek panaszai, de megérti, hogy még maradnia kell.

Kollégája Csorba István, aki csőszerelő. Ő is dícséri a kórházi ellátást. Felidézi, hogy először ötüket riasztották a vízműtől – a tűzoltók már kint voltak –, majd továbbiak érkeztek. Az volt a dolguk, hogy szellőztessék az aknákat. De ő volt az, aki rászólt egy ott lakóra: azonnal oltsa el a cigarettáját. Csorba István este hazaautózott Mezőcsátra, de hamarosan vissza is kellett térnie, mert behívták. Vasárnap vitte be hozzá édesanyját a szomszédasszony. Persze, addig is nyugtatta – telefonon – az anyukát: nincs semmi baj. Ha igaz, hétfő reggelig kell maradni.

Oxigén, csövön át

Győrfi Gergely rendőr törzsőrmester, az avasi őrsön teljesít szolgálatot. Onnan hármukat rendelték a helyszínre, de sokan voltak a miskolci kapitányságról. A helyszínt kellett biztosítaniuk. Utána irány a kórház, vizsgálatra. Dr. Valikovics Attila elmondja: a fiatalember vérében a vasárnapi eredmény kevesebb oxigént mutatott, mint a szombati. Ezért plusz oxigént kap – nem folyamatosan, időnként – az orrán keresztül. Kérdezzük a törzsőrmestert: Hogy van, nem fél? Köszöni szépen, jól érzi magát, és maximálisan nyugodt. Ottjártunkkor, vasárnap délben várta látogatóit: a szüleit, testvérét, barátnőjét.

Dr. Valikovics Attila kiigazítja az újságírót, aki a Borsod Online számára készült videóinterújban így „konferálja be”: ő volt az, aki az érkezőket fogadta. Nem ő, hanem ők: orvoskollégáival, az ápolószemélyzettel. És azóta is folyamatosan felügyelik őket.
Szabados Gábor
 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!