Magyarország

2008.03.30. 14:20

Jelentés az avasi robbanás helyszínéről

<p>Miskolc - Vasárnap kora délután jártunk a miskolci Avasalja utcában, a lezárt útszakaszon is. A lakóházak még mindig üresek, gazdáik rokonoknál kaptak helyet még szombaton, amikor evakuálták őket.&#160;&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/G_zrobban_s_Miskolcon_2008_03_29_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Gázrobbanás Miskolcon 2008.03.29." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA>&#160;<DIA width="900" height="700" alt=""><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Robban_s_az_Avasalja_utc_ban_2008_03_30_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Robbanás az Avasalja utcában 2008.03.30." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Vasárnap kora délután jártunk a miskolci Avasalja utcában, a lezárt útszakaszon is. A lakóházak még mindig üresek, gazdáik rokonoknál kaptak helyet még szombaton, amikor evakuálták őket.

Rendőrök őrzik a házakat és az utcát. Leskó György alezredes, miskolci polgárivédelmi kirendeltség-vezető a helyszínen elmondta lapunknak: még vasárnap elszállítják a maradék, nem kevés veszélyes anyagot arról az udvarról, ahol ezt tárolta a gázmesteri vizsgával rendelkező fiatalember. Mind ő, mind édesapja ott van, együttműködik a hatóságokkal.

Úgy tudjuk, a fiatalember több helyen megpróbálta leadni azt az anyagot, amellyel termény rovarirtását végezte. Valójában az úgynevezett göngyöleget, amiben maradt a méregből. Sehol nem fogadták, ezért választotta a létezhető legrosszabb megoldást: a szennyvízaknába öntötte. Gáz képződött, amely nehezebb a levegőnél, vagyis összegyűlt a rendszerben. Valamilyen szikra begyújtotta: a robbanás nemcsak aknafedőket repített a levegőbe, hanem több házban végzett pusztítást. Mindenekelőtt a fürdőszobában-vécében. Szerencsére senkinek nem esett baj az ott lakók közül, ám a szombaton oda riasztott tűzoltók, vízművesek, katasztrófavédelmisek, rendőrök kórházi vizsgálatai azt mutatják, néhányuknál okozott – remélhetőleg csak csekély mértékű – eltérést a mérgező gáz.

Beszámolónkat folytatjuk, megszólalnak olyanok is, akik most is a kórházban vannak.

Szabados Gábor


 

Kapcsolódó anyagok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!