Magyarország

2008.05.24. 18:02

Kóka: Az SZDSZ nem akar visszakéredzkedni a koalícióba

<p>Az SZDSZ nem akar "visszakéredzkedni" a koalícióba, a liberális párt Országos Tanácsa (OT) megerősítette, hogy önálló, saját jogán politizáló pártot akar - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke a testület szombati ülése után.</p>

A testület aktuálpolitikai vitájának összegzéseként az elnök úgy fogalmazott: a liberális párt olyan független, konstruktív ellenzékként kíván a jövőben politizálni, amely kemény, határozott és nyilvános feltételeket szab majd például ahhoz, hogy megszavazza ősszel a költségvetést.

Kóka János azt is hangsúlyozta: az SZDSZ elnökválasztási küzdelme ellenére, az OT-ban teljes az egyetértés abban is, hogy folytatni kell a liberális gazdaságpolitikát, és továbbra is elkötelezettek a közteherviselés szerkezetének átalakítása mellett. Tehát például az őszi költségvetési szavazásnál az SZDSZ feltétele az adócsökkentés lesz.

A tanács szombaton meghallgatta azt a beszámolót is, amely a párt június 7-i tisztújító küldöttgyűlésének előkészítéséről szólt. Gulyás József, az OT elnöke az ülés után elmondta: a tisztújításon 748 küldött vesz részt, 604-et az SZDSZ megyei szervezetei állítottak, 144 küldött alanyi jogon lesz jelen. Hozzátette: a küldötteket a mandátumvizsgáló bizottság már ellenőrizte.

"Az elnökválasztási küzdelemben fej-fej mellett haladunk" - reagált Kóka János arra a kérdésre, hogy mi a véleménye ellenfele Fodor Gábor előnyéről. Kóka János szerint a megyékben kiegyenlített kettejük között a küzdelem, Budapesten az ő támogatói vannak többségben.

A Fidesz elnökének, Orbán Viktornak a nagy beruházásokat befagyasztó kiszivárgott terveiről a liberális párt elnöke azt mondta: Ha igaz, hogy Orbán Viktor mindezt a korrupció megakadályozása miatt akarja, szavazza meg a pártfinanszírozási törvényt, amelyből úgy tűnik, ki akar hátrálni. Kóka János hozzátette: egy politikussal szemben sem korrekt, hogy egy-két kiszivárogtatott mondata alapján ítélkeznek a terveiről. Ezért azt javasolja Orbán Viktornak, álljon ki és mondja el pontosan milyen gazdasági és politikai programja van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!