Magyarország

2008.10.11. 12:19

A szakértő szerint jó a miniszterelnök 12 pontja, de az adócsökkentés szükséges

<p>Alapvetően egyetért a miniszterelnök és a jegybank pénteken délután bemutatott 12 pontos intézkedéscsomagjával a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa, ám véleménye szerint az adócsökkentésre igenis szükség van. Petschnig Mária Zita szerint a mostani világgazdasági pénzügyi válságban nemcsak az elhárításon kellene gondolkozni, hanem a jövőbeni kitörési lehetőségekről is.</p>

Egyetért a miniszterelnök és a jegybank elnöke által ismertetett 12 pontos csomag legtöbb elemével a Pénzügykutató Zrt. kutatója. Petschnig Mária Zita a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a sebezhetőséget valóban csökkenteni kell azzal, hogy az államháztartási hiányt a korábbinál nagyobb mértékben csökkentsék. Emellett a kis- és középvállalkozásokat is erősíteni kell, csakúgy, mint a nemzeti pénzügyi felügyeletet. A szakértő a bérek ideiglenes befagyasztásával is teljesen egyetért, véleménye szerint a jelenlegi helyzetben erre szükség van.

Az adócsökkentés elhalasztása azonban számára vitatható - szögezte le Petschnig Mária Zita. A jelenlegi kényszerhelyzetben ugyanis a versenyképesség javítására van szükség, ehhez pedig az adócsökkentés lehet a megoldás - mondta.

A szakember azt is leszögezte, hogy a világgazdasági pénzügyi válság ugyan kényszer helyzetet teremt, de egyben lehetőséget is arra, hogy a magyar gazdaságpolitika megújuljon. Ehhez a politikai erők közti összefogásra van szükség. Meglátása szerint nemcsak arról kellene most megegyezni, "hogyan mentsük, ami menthető", hanem arról is konszenzussal kellene dönteni, hogy az országnak milyen kitörési lehetőségei vannak. Úgy látja, hogy ebből "jól is ki lehet jönni".

Petschnig Mária Zita itt azt említette, hogy a költségvetést teljesen új alapokra lehetne helyezni a pártok közötti megállapodással. Ez pedig üzenet is egyben a külföldi befektetőknek arról, hogy stabil a magyar gazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!