Magyarország

2008.11.13. 19:28

A miniszter szerint jó irányba halad az egészségügy

<p>Budapest - Csökkentek a betegek terhei, többletszolgáltatásokat nyújtó új gyógyszertárak nyíltak és már az emberek is pozitívan vélekednek a patikaliberalizációról - összegezte az elmúlt időszakot Székely Tamás.</p>

A politikus szerint sokat javult az ellátás színvonala, az Európai Egészségügyi Rendszerek rangsorában pedig 10 helyet lépett előre Magyarország.

2008. január és szeptember között 7 százalékkal csökkentek a betegek kiadásai a 2007-es év azonos időszakához képest - mondta Székely Tamás. Mindeközben a terápiás napok száma nem változott, így nem igaz az a vád, hogy a betegek nem váltják ki a gyógyszereiket. A TB kassza kiadásai ugyanakkor 6 milliárd forinttal nőttek - számolt be a miniszter.

Székely Tamás szerint siker, hogy a biztonságos és gazdaságos gyógyszerellátás jegyében könnyebb lett a patikaalapítás. A miniszter elmondta: az új gyógyszertárak hosszabb nyitvatartással és többletszolgáltatásokkal (internetes rendelés, csomagküldés) könnyítik meg a betegek életét. A liberalizáció óta 345 közforgalmú, 35 fiók- és 12 kézigyógyszertár nyílt országszerte, és 37 olyan településen nyitottak patikát, ahol korábban egyáltalán nem volt.

600 helyen lehet kapni patikán kívül orvosságokat, amiről egy felmérés szerint a lakosság kétharmada vélekedett pozitívan. A megkérdezettek egynegyede úgy látja: javult a színvonal is. A miniszter azt mondta: a gyógyszerészek 60 százaléka szerint nem romlott emiatt a forgalmuk, vagyis nem tapasztaltak változást.

Székely Tamás arról is beszámolt: Brüsszelben az Európai Egészségügyi Rendszerek rangsorában a 14. helyet szerezte meg Magyarország, míg tavaly csak a 24. helyen állt. A politikus szerint jó irányba halad az egészségügy, amit az is jól mutat, hogy már 4 helyen megkötötték a kistérségi szerződéseket, a hó végéig pedig mind a 16 elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!