Magyarország

2010.06.06. 15:17

Százmilliárdos kár keletkezett eddig az agrárkamara szerint a mezőgazdaságban

<p>Az ár- és belvíz valamint a katasztrofális időjárás miatt gyors felmérések szerint eddig körülbelül 100 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban, és az erdőgazdaságban is eléri a milliárdos összeget a kár nagysága - olvasható a Magyar Agrárkamara vasárnapi közleményében.</p>

Az összegzésben megállapítják, hogy a belvízzel borított terület nagysága eléri a 180 ezer hektárt, és már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet. A zöldségtermésben is óriási a kár, a korai cseresznye 80 százaléka tönkrement.

A Magyar Agrárkamara információi szerint az országban a belvízzel borított terület nagysága a legutolsó felmérés szerint eléri a 180 ezer hektárt. Az őszi búza országos vetésterületének körülbelül 5 százaléka (nagyjából 50 ezer hektár) áll víz alatt, hasonló az arány az őszi káposztarepcénél is, a napraforgónál ez eléri a 3,5 százalékot (18 ezer hektár), a kukoricánál 18 ezer hektár. Ebből már biztosan kipusztult legalább 50 ezer hektárnyi növényzet, aminek majdnem fele, 20 ezer hektár az őszi búzáé.

A növényállományt legnagyobb mértékben Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár Bereg megyében sújtja belvíz. Országosan is jelentős, körülbelül 110 ezer hektár a vetetlen területek aránya, amelyeket várhatóan nem tudnak hasznosítani a gazdálkodók, mert e területek csaknem fele vízzel borított.

Jelentős a kár az erdőterületeken is. Az éves kitermelés 10 százalékára tehető az a fatömeg, melynél úgynevezett kényszer-kitermelésre lesz szükség. A legtöbb kár Veszprém megyében van, az itteni erdőkben észlelték a károk körülbelül kétharmadát.

A nagymértékű megdőlésből adódóan nagyarányú lehet az őszi kalászosok terméskiesése. Ahol nem vitte ki a víz és nincs tartósan víz alatt a növényzet, ott elfogadható állapotban lenne a gabona, de a legfontosabb munkálatok, a kalász növényvédelme és a kártevők elleni védelem nem teljesíthető, mert a talajok szántóföldi gépekkel teljesen járhatatlanok, vízzel telítettek. Sok mindent befolyásolhat a következő 2-3 hét és a betakarítás körüli időjárás is: ha a betakarításkor hasonlóan csapadékos idő lesz, az a gabonafélék termesztőit akár katasztrófával is sújthatja az agrárkamara szerint.

A tavasszal vetett kukorica állapotáról még nincs átfogó országos adatsor, de több tízezer hektáron el sem tudták vetni a termelők. Ahol kikelt a mag, ott a hetek óta tartó esőzés, hideg, jégverés és vízmosás, illetve a most várható rendkívül gyors gyomosodás okozhat nagy bajt.

A gyümölcs-zöldség ágazatban 30-40 milliárd forint kár keletkezhetett - a FruitVeb szakmaközi szervezet felmérései szerint. Az ágazat tavaly 200 milliárd forint értéket állított elő összesen. A bevételkiesés, a feleslegessé vált eddigi kiadások miatt több termelőnek gondot okoz hitele törlesztése, ezért egy részük fel is hagyhat a termeléssel. Egyes alágazatokban válságos a helyzet. A felmérések szerint például a korai cseresznye termésének 80 százaléka elpusztult. A burgonya termesztőket ugyancsak jelentős kár érte.

Összességében tehát a katasztrofális időjárás következtében a gyorsfelmérések szerint körülbelül 100 milliárd forintos kár keletkezett az agráriumban - állapítja meg a Magyar Agrárkamara.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!