Magyarország

2010.07.14. 15:35

Gyurcsány Ferenc csak egy megbeszélésen vett részt Sukoró-ügyben

<p>"Gyurcsány Ferenc, mint a sukorói ügyben tett, nyilvánosságra is hozott tanúvallomásában már elmondta, a befektetőkkel - több kormányzati vezető és szakértő jelenlétében - egyetlen, a tervezett beruházás általános kereteit, célját, szerkezetét ismertető, tájékoztató jellegű megbeszélésen vett részt".</p>

Ez áll a volt miniszterelnök titkárságának szerdai közleményében. Eszerint a volt kormányfő később a sukorói projekt egyetlen részletkérdésével sem foglalkozott, mivel az nem tartozott sem a miniszterelnök, sem a kormány hatáskörébe.

Gyurcsány Ferenc sem formálisan, sem informálisan nem vett és nem is vehetett részt a vagyonkezelő döntéseiben. Konkrét ingatlancserékről soha senkivel nem tárgyalt, nem támogatott és ilyen utasítást sem adott. Minden ezzel ellentétes állítás, így Budai Gyula kijelentése is hazugság - írják a közleményben.

"Mocskos politikai vád"

"Gyurcsány Ferenc büszke arra, hogy a Fidesz korábbi és jelenlegi kormányfőjétől eltérően soha semmilyen megalapozott gyanú nem vetődhetett rá, hogy a miniszterelnöki hatalmat és befolyást személyes és családi vagyongyarapodásban használta volna fel. És nem csak azért, mert nem volt rá szüksége, hanem azért sem, mert az ő erkölcsei ezt nem engednék meg. A miniszterelnök mindenkit biztosíthat arról, hogy a Fidesz által kreált mocskos politikai vádakkal szemben meg tudja védeni magát, és ártatlanságát bizonyítani fogja" - áll a közleményben.

Mint arról a Független Hírügynökség beszámolt: újabb iratokat adott át szerdán a sukorói telekcsere kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészségnek Budai Gyula miniszterelnöki megbízott. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint az ügyben nem megkerülhető Gyurcsány Ferenc volt kormányfő felelőssége. Az ügyészség szóvivője szerint több olyan iratot is kaptak, amelyek relevánsak az ügyben.

Még nincs gyanúsítás

Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján ismertette a Vagyongazdálkodási Tanács korábbi elnökének feljegyzését, amely szerint Gyurcsány Ferenc közvetlen utasítást adott a csereügyletre. A miniszterelnöki megbízott szerint felveti a hivatali visszaélés gyanúját, hogy a korábbi kormányfő beleszólt egy jogügylet végrehajtásába.

Az iratok átvétele után Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy bár még nincs gyanúsítás a telekcsere ügyében, az átadott dokumentumok között több olyan is van, amely eddig nem állt rendelkezésükre, ám az ügy szempontjából meghatározó lehet. A nyomozást szeptember 7-ig meghosszabbították - tette hozzá a szóvivő.

- Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!