Magyarország

2010.08.10. 17:36

Összesen 225 pályázat vár döntésre az árvízi vis maior keretnél

<p>A helyi önkormányzatok hozzáértésén, gyorsaságán és precizitásán múlik, hogy milyen gyorsan fejeződnek be az újjáépítési munkák az árvíz sújtotta településeken - jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő kedden.</p>

Az árvíz sújtotta települések egyrészt igényelhetnek vis maior támogatást, ami az önkormányzatok védekezési költségeit fedezi. Erre összesen 3,9 milliárd forintot biztosít a kormány. Másrészt a magánlakóházak építésére és vásárlásra összesen 3 milliárd 170 millió forint támogatást biztosítnak. Ebből az áradások idején megsemmisült 348 lakóházat lehet pótolni. Az összegből 1,8 milliárdot kap Felsőzsolca, ezen a településen 201 ingatlan semmisült meg - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Követhető legyen a pénz útja

Nagy Anna kiemelte: ez utóbbi támogatásnál a lehívás feltétele, hogy pontosan követhető legyen a pénz útja. Ezért egy helyi rendelet alkotására van szükség, amelyben az önkormányzatok szabályozzák a támogatás elosztását, az érintett családokkal pedig szerződést kell kötni.

A kormányszóvivő hozzátette: az Államigazgatási Hivatal munkatársai 29 Borsod megyei településen segítik az önkormányzatokat abban, hogy minél gördülékenyebben menjen a munka. A minisztérium kedden utalja át a támogatást Gesztely és Mezőörs települések részére, Felsőzsolcán pedig a napokban köti az önkormányzat az első támogatási szerződéseket a lakókkal - jelentette ki a kormányszóvivő.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!