Magyarország

2010.09.24. 16:49

Önkormányzati választások: Az informatikai rendszer készen áll

<p>Az informatikai rendszer készen áll arra, hogy az október 3-i választásokat sikeresen lebonyolítsák - közölte az Országos Választási Iroda (OVI) szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján. Jackli Tamás szerint az informatikai rendszer jól szerepelt a szeptember 21-i főpróbán, a választási apparátus pedig felkészült a voksolásra.</p>

Az ellenőrzések szeptember 7-én kezdődtek, ekkor volt a nyomdai funkciók próbája. A szeptember 21-i főpróbán ellenőrizték az informatikai rendszer funkcióit, vagyis azt, hogy megfelelően szolgáltatja-e az információkat. Az összes önkormányzati választási iroda részt vett a teszten, amelynek keretében "terheléses vizsgálatot" is végeztek.

Főpróbát tartottak

Ez azt jelenti, hogy a választás estéjén várható adatforgalomnak megegyező terhelésnek vetették alá a rendszert, hogy megbizonyosodjanak afelől, bírja-e. A szakemberek elvégezték a tájékoztatási rendszer, a honlapon várható képi megjelenítés, illetve az eredményszámítás helyességének ellenőrzését is.

A főpróbán körülbelül 2000 település 10 ezer 742 szavazóköre vett részt, ugyanennyi jegyző és összesen 4400 köztisztviselő. Az informatikai hátteret 36 nagy kapacitású számítógép biztosítja, amelyeket a központi épületben 100 kilométernyi kábel köt össze - mondta a szóvivő. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) által biztosított informatikai rendszer egy szigorúan ellenőrzött és zárt hálózat, amelyet több tűzfal is véd a hacker-támadásoktól. Illetéktelenek nem juthatnak be a rendszerbe - hangzott el.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!