Magyarország

2010.10.28. 14:25

Lázár: Elképzelhető, hogy módosul a végkielégítések adóalanyainak köre

<p>Egyéni képviselői indítványként, változatlan formában benyújtotta a parlamentnek a 2 millió forint feletti végkielégítések 98 százalékos megadóztatásáról szóló törvényjavaslatot a Fidesz frakcióvezetője.</p>

Lázár János hódmezővásárhelyi, rendkívüli sajtótájékoztatóján elképzelhetőnek tartotta, hogy a törvény azon közalkalmazottakat ne érintse, akik akár több évtizedes szolgálati idővel rendelkeznek. A benyújtott törvényjavaslat a visszafizetési határidőt október 31-ről március 31-re tolná, ám továbbra is visszamenőleges hatályú lenne - tette hozzá a kormánypárti politikus.

A törvényjavaslat újbóli elfogadása az egyetlen lehetőség "a jó erkölcsbe ütköző végkielégítések visszaszerzésére" - mondta csütörtökön Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: a tavaszi választásokkor ígéretet tettek a rájuk szavazó 3 millió embernek, hogy az MSZP kormányzása idején "pofátlan" módon kifizetett több 10, akár 100 milliós végkielégítéseket visszaszerzik. A politikus szerint ez körülbelül 1 milliárd forintot jelent. Lázár János az MFB, a MÁV, a BKV és a fővárosi cégeket említette.

Újabb 10 milliókat kellene kifizetni

Lázár János szerint a szocialisták saját pénzüket védik azzal, hogy nem támogatják a javaslatot. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: ha a parlament nem szavazná meg a törvénymódosítást, akkor újabb 10 milliókat kellene kifizetni az előző kormány idején kinevezett vezetőknek.

Az Alkotmánybíróság kedden találta alkotmányellenesnek a 98 százalékos különadóról szóló törvényi rendelkezéseket. A Fidesz frakcióvezetője ekkor jelentette be, hogy a jövőben a taláros testület nem rendelkezne döntéshozatali hatáskörrel az országos adókat és járulékokat érintő törvényekkel kapcsolatban, így például a kedden megsemmisített 98 százalékos különadóról szóló törvénnyel kapcsolatban sem. Lázár János ugyanis az Alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény ilyen tartalmú módosítását terjesztette be az Országgyűlésnek. Lázár leszögezte: emellett újra - változatlan formában - beterjesztik a különadóról szóló jogszabályt és "egy fillért nem adnak vissza.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!