Magyarország

2010.10.26. 16:35

Több százmilliós kárt okoztak az Egészségügyi Alapnak

<p>Több százmilliós állami támogatást vett fel jogszerűtlenül két gyógyászati segédeszközöket forgalmazó, Baranya több településén működő cég a gyanú szerint.</p>

Információink szerint az orvosok a betegeik adatait jogosulatlanul felhasználva, TB-támogatott speciális kötszerekről állítottak ki vényeket azzal a céllal, hogy ezekre a támogatást igényeljenek. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz.

Kötszerek, sebkötöző pólyák, gyógyeszközöz. A gyanú szerint ezekről írtak vényt az orvosok a betegeik adataival. Ezek után az eszközöket forgalmazó cég állami támogatást vehetett fel. Az eddigi adatok szerint a feltételezett csalás miatt több százmillió forint kára keletkezett az Egészségügyi Alapnak.

Receptekkel üzleteltek

Az ügyben a Nemzeti nyomozó iroda eljárást indított, több regionális egészségpénztár feljelentése alapján folytatnak nyomozást R. M. és társai ellen üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottakkal szemben felmerült annak a gyanúja, hogy betegek adatait (személyi adatok, TAJ- számok) jogosulatlanul felhasználva, TB-támogatott speciális kötszerekről állítottak ki vényeket azzal a céllal, hogy ezekre a társadalombiztosítási támogatást üzletszerűen jogellenesen igénybe vegyék - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtó osztálya.

Mindez akkor derült ki, amikor az OEP régiós igazgatóságai nyáron levélben kerestek meg több ezer beteget érdeklődve, hogy valóban kaptak-e receptet vagy kötszert az azt felíró orvostól. Információnk szerint a legtöbben azt válaszolták, hogy soha nem is voltak annál az orvosnál, aki a vényt kiállította, vagy egészen más okok miatt jártak nála. Jelenleg hét személlyel szemben folyik az eljárás, őket előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!