Magyarország

2010.12.15. 17:17

Döntött a kormány a magánnyugdíjpénztári átlépések és a hozamok kifizetésének menetéről

<p>Nem kell semmit tennie azoknak, akik vissza akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe a magánpénztárakból, csak azoknak kell nyilatkozni, akik maradni akarnak - mondta szerdai tájékoztatóján a kormányszóvivő.</p>

Nagy Anna hozzátette: akiknek hozama van a számláján, kérheti annak kiutalását, jóváirathatja azt az állami nyugdíjszámláján, vagy átutalhatja önkéntes magánnyugdíjpénztárba. Azoknak, akik maradni akarnak a magánpénztárban, január 31-ig nyilatkozniuk kell erről bármelyik nyugdíjfolyósítónál, vagy nyugdíjigazgatóságon, de nem a magánpénztárnál, illetve a munkáltatót is értesíteni kell - tette hozzá.

Március végéig érkeznek a nyilatkozatok

A kormányszóvivő elmondta: azok, akik a nyilatkozat leadásának határidejéig külföldön tartózkodnak, leadhatják azt a külképviseleteken is. A magánynyugdíjpénztárban maradásról szóló nyilatkozatban fel kell tüntetni a tag nevét, lakcímét és taj-számát, illetve a pénztár nevét. Ezt a nyilatkozatot a pénztártagnak 5 napon belül a munkáltatójának is el kell küldeni.

A beérkezett nyilatkozatokat március végéig megkapják az érintett magánpénztárak, majd 45 napjuk lesz arra, hogy kiszámolják, hány tagjuk lép át az állami rendszerbe és ez alatt az idő alatt kell elkészíteniük az átadási és a reálhozamok kifizetésének ütemtervét is. Aki nem rendelkezik a hozamáról és nem is veszi azt át annak kiküldésekor, annak a pénzét az állami nyugdíjszámlájára fizetik be a magánpénztárak - tette hozzá.

A kormányszóvivő szerint a részletes ütemezésekről és lépésekről a szaktárca készít pontos tervet néhány napon belül.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!