Magyarország

2010.12.07. 20:27

Wilfried Martens kapta a Polgári Magyarországért Díjat

<p>Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke kapta idén a Polgári Magyarországért Díjat.</p>

A politikus "Európa, az Európai Unió és Magyarország közötti eredményes politikai, gazdasági és sokszínű kulturális kapcsolat kialakítása érdekében tett több mint ötven éves erőfeszítéseiért, a határon túli magyar kisebbségek nyelvi-kulturális küzdelmének személyes és példamutató segítségéért, valamint töretlen keresztény hittel és tartással felépített életművéért" vehette át az elismerést. A kitüntetés egy bronzplakettből és az adományozást igazoló oklevélből áll, a díjjal bruttó 2 millió forint juttatás jár.

Szájer József, az Európai Néppárt alelnöke a keddi ünnepségen tiszteletbeli magyarnak nevezte Wilfried Martenst, és mint mondta, kevés olyan európai politikus van, aki annyit tett az országért, mint ő. Hozzátette: a Néppárt alapítójától minden politikus sokat tanulhat türelemből, kitartásból, szorgalomból, az érdekcsoportok összehozásából.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke arról beszélt: Magyarországnak kevés olyan barátja van, aki a bajban is barát és kockázatot is mer vállalni azzal, hogy kiáll mellettünk. Wilfried Martens azon kevesek közé tartozik, aki ezt megtette, és megértette, mi történt nálunk 2006 őszén, amikor a hatalom "elcsalta a választásokat és rendőr-terrorral törte le a tüntetéseket" - fogalmazott a házelnök. Hozzátette: a Néppárt elnöke minden fórumon kiállt értünk, és megmentette az EU hitelességét Magyarországon. Mint mondta, a politikus nem csak a Fidesz-KDNP, hanem a magyar emberek barátja.

Gratulált a Fidesznek

Wilfried Martens a díj átvétele után arról beszélt: 1956-ban, amikor még diákvezető volt, felháborították a magyarországi eseményekről szóló hírek, ahogy a Szovjetunió beavatkozott és eltaposta a felkelést. Akkor Belgiumban demonstrációt is szerveztek emiatt. Mint mondta, 50 évvel később, 2006 őszén Budapesten ünnepelte az évfordulót, ahol a felvonulás a Gyurcsány-kormány elleni tüntetésre változott. Hozzátette: akkori szolidaritását a szocialisták többször felhasználták ellene, mert nem értik, mit jelent a néppárti család összetartása.

A Néppárt elnöke ismét gratulált a Fidesz európai parlamenti, országgyűlési és önkormányzati választási sikereihez, de megjegyezte, hogy Magyarország előtt még 2 próba áll. Az egyik a gazdaság élénkítése, a másik pedig az uniós elnökség. Ennek kapcsán kifejtette: Magyarország jól felkészült, stabil a kormányzat, meggyőző a többség, Orbán Viktor miniszterelnök pedig elkötelezett. Wilfried Martens szerint egy sikeres elnökség sokat javíthat a hazánkról kialakult nemzetközi képen, amelyen az elmúlt 8 év sokat pusztított.

A külföldön tartózkodó kormányfő levélben gratulált az Európai Néppárt elnökének.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!