Magyarország

2011.01.20. 13:28

Debreczeni Józsefet jogerősen felmentették

<p>Debreczeni Józsefet - harmadfokú tárgyalás után - jogerősen felmentette a rágalmazás vádja alól csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla.</p>

Debreczeni József közíró ellen az UD Zrt. képviseletében Tóth János magánvádló kezdeményezte a rágalmazási pert. Debreczeni 2008 őszén a Népszabadságban megjelent "A diktatúra árnyéka" című írásában a többi között azt írta, hogy az UD Zrt. hálózatot hozott létre törvényellenes információszerzés céljára.

Debreczeni Józsefet 2010 márciusában a II. és III. Kerületi Bíróság első fokon bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében és 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. 2010 júniusában viszont a Fővárosi Bíróság úgy látta, a vitatott írás olyan publicisztika, amely véleménynyilvánítást tartalmaz, ezért Debreczenit bűncselekmény hiányában felmentette. A harmadfokú tárgyalást a magánvádló kezdeményezte, kérve, hogy a Fővárosi Ítélőtábla mondja ki Debreczeni József bűnösségét.

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helyben hagyta a Fővárosi Bíróság döntését és ezzel jogerősen felmentette Debreczeni Józsefet a rágalmazás vádja alól. Nehrer Péter bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy a közszereplőknek keményebb kritikát kell elviselniük, mint másoknak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!