Magyarország

2011.01.25. 15:58

Kényszer hatására léptek ki a magánnyugdíjpénztárból

<p>Már több mint tízezer ember tett nyilatkozatot arról, hogy csak kényszer hatására, a pénztári törvény következményeitől félve léptek ki a magánnyugdíjpénztári rendszerből.</p>

A jogfenntartó nyilatkozatokat a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) gyűjti és ingyen ügyvédi letétbe helyezi. Ez az irat biztosíthatja a magánpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság (AB) helyt ad a szakszervezet beadványának, azaz megsemmisíti a pénztári törvényt. A szakszervezet elnöke, Székely Tamás kijelentette: ha az AB mégis elutasítja a beadványukat, akkor Strasbourgban kérnek jogorvoslatot.

A jogfenntartó nyilatkozatokban bárki rögzítheti: a pénztári törvény kilátásba helyezett következményeitől félve, vagyis kényszer hatására kerül vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Korábban a VDSZ felajánlotta, hogy ingyen helyezi ügyvédi letétbe a pontosan kitöltött és aláírt dokumentumokat, amelyeket egyébként a szervezet internetes oldaláról naponta 14-16 ezren töltenek le - közölte Székely Tamás. A VDSZ elnöke elmondta, a hozzájuk fordult nyilatkozók között feltűnően sok a közszférában dolgozó.

Hatályon kívül helyeznék

Az elnök szerint ez a nyilatkozat biztosíthatja a magánnyugdíjpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság - egyebek mellett a VDSZ beadványának hatására - megsemmisíti a nyugdíjrendszer átalakítására hozott törvény. Az érdekvédelmi szervezet a közelmúltban az emberi méltóság, a személyes adatok és az önrendelkezési jog sérelmére hivatkozva kezdeményezte az AB-nál a törvény hatályon kívül helyezését.

Az érdekvédők erősen aggályosnak tartják egyebek mellett azt a rendelkezést, ami alapján személyesen nyilatkozatot kell tenni a tagság megtartásáról. A szakszervezet szerint a módszer egyértelműen mutatja, hogy a törvényalkotók célja a szabad választás befolyásolása, megnehezítése, az elrettentés és a megfélemlítés - állítja Székely Tamás. Az elnök szerint nyilvánvaló az a szándék is, hogy a pénztártagoknak az állami nyugdíjrendszerbe való automatikus visszalépés legyen az egyetlen könnyű és gyors, elfogadható megoldás. Az érdekvédők alkotmányosan aggályosnak tartják azt is: kevés idő van arra, hogy megfelelő döntést hozzanak az érintettek. Ezzel a törvény megfosztja őket az önrendelkezés jogától.

Az elnök kijelentette: amennyiben az AB elutasítja kérelmüket, Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért. Székely Tamás a Független Hírügynökségnek azt mondta: péntekig több mint 10 ezer nyilatkozatot adtak le náluk. Ez a szám azonban az utóbbi másfél napban nagyságrendekkel nőtt. A nyilatkozatok átvételéhez folyamatos ügyeleti rendszert állítottak fel. Nem csak a VDSZ székházában, hanem a munkahelyi érdekvédőknél is le lehet adni a nyilatkozatot.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!