Magyarország

2011.01.28. 20:08

Síremlékeket rongáltak meg Marcaliban - Orbán utasította a belügyminisztert, hogy minél előbb kapják el a tetteseket

<p>Orbán Viktor azt ígéri, a kormány a legszigorúbban elítéli és megtorolja az ilyen és ehhez hasonló vandál cselekményeket.</p>

Ismeretlen tettesek rongálták meg a marcali zsidótemető síremlékeit, legalább negyven darabot. Információink szerint péntek délelőtt derült ki, mi történt. Úgy tudni, azokban a márványsírokban tettek kárt a rongálók, amelyek nem voltak lebetonozva. A rendőrök nyomkövető kutyákkal vizsgáltatták át a területet, hogy megtalálják a tetteseket. A Somogy Megyei Önkormányzat azt ígérte, segíteni fog a sírok helyreállításában.

Vandál, antiszemita támadások

Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenésének adott hangot, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartására és a tisztelet kultúrájának alapjaira épülő új korszakban még mindig megtörténhetnek ilyen gyűlölettől vezérelt vandál, antiszemita indíttatású támadások - erről este, közleményben számolt be a miniszterelnök szóvivője. Mint írja, ez sérti a magyarországi zsidó közösség és minden magyar ember kegyeleti érzéseit, gyengíti a magyarországi zsidóság biztonságérzetét, és rombolja azt a közéleti erőfeszítést, amely együttműködést akar létrehozni a Magyarországon élő közösségek között.

A történtek miatt Orbán Viktor arra utasította a belügyminisztert, hogy tegyen meg mindent, hogy sikerüljön kézre keríteni a marcali sírrongálókat. A miniszterelnök azt ígéri, a kormány a legszigorúbban elítéli és megtorolja az ilyen és ehhez hasonló vandál cselekményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!