Magyarország

2011.01.19. 17:22

Veres András nem tartja feladatának a vádak kivizsgálását

<p>Nem azért vagyok itt, hogy a pécsi püspökséget ért vádakat kivizsgáljam - mondta el Veres András, szombathelyi püspök, a pécsi egyházmegye frissen kinevezett kormányzója szerdai, pécsi sajtótájékoztatóján.</p>

A főpap addig látja el kormányzói megbízatását, amíg nem nevezik ki az új pécsi püspököt. A pécsi egyházmegye vezetését 1989 óta ellátó Mayer Mihály lemondását szerdán délben fogadta el XVI. Benedek pápa. Bár a lemondás indoklását nem közölték, a püspökségi sajtótájékoztatón azt mondták, Mayer Mihály két éve komoly betegséggel küzd.

A pécsi egyházmegyén tavaly október óta zajlik nyomozás, mivel korábban gazdasági visszaélések, százmilliós sikkasztás, a számviteli fegyelem megsértése, és egyéb, többek között szexuális visszaélések vádjával tettek feljelentést a püspökség ellen. Az ügyben ismeretlen tettes ellen különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt indított nyomozást a Somogy Megyei Főügyészség. A nyomozás még tart, továbbra is ismeretlen tettes ellen, így az ügynek nincs konkrét gyanúsítottja.

Komoly betegséggel küzd

Információink szerint Mayer Mihály már december végén eljuttatta lemondását Rómába. A püspökségen szerdán azt mondták, a 81. pécsi püspök már 2009-ben több műtéten esett át, azóta is komoly betegséggel küzd, betegségéről azonban további részleteket nem közöltek. Az egyházmegyét 22 éve irányító püspök megtartja egyházi rangját, de az egyházmegye vezetése alól felmentették. Mayer Mihály nyugdíjba vonul, így a Püspöki Konferencia Társadalmi Igazság és Béke Bizottságában betöltött elnöki megbízatása is megszűnik.

Az új püspököt a pápa magyarországi nunciusának jelöltjei közül az egyházfő nevezi ki. A procedúra általában néhány hónapig tart. Addig kormányzóként a szombathelyi püspök látja el a pécsi egyházmegye vezetői feladatait. Veres András azt mondta, hogy a püspökséget ért vádak kivizsgálását nem tartja feladatának.

"Időben is, meg helyben is elég távol vagyok Pécstől, tehát ilyen értelemben nem foglalkoztam sokat az üggyel, hallani, olvasni én is hallottam, olvastam ezeket a dolgokat, de nekem nem azokat kell kivizsgálnom, tehát nem azért vagyok itt, az másokra tartozik" - fogalmazta meg Veres András. A szombathelyi püspök hozzátette, a nyomozáshoz minden segítséget megad, ahogy fogalmazott: "mindennek az egyházi és a civil törvények szerint kell történnie."

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!