Magyarország

2011.02.12. 12:53

300 cég küzd együtt a körbetartozások ellen

<p>Eddig csaknem 300 cég és magánszemély lépett be eddig a Jól Fizetők Baráti Körébe. A tagok a körbetartozások ellen fogtak össze, és vállalják, hogy határidőre kiegyenlítik a számláikat.</p>

A tagok jelentős kedvezményeket is adnak egymásnak a szolgáltatásaikból. Egy friss elemzés szerint Magyarországon a körbetartozások felszámolásában nem történt előrelépés tavaly, sőt tovább romlott a helyzet. A jelenség továbbra is elsősorban a kereskedelemben, az építőiparban és a mezőgazdaságban a legrosszabb.

A Jól Fizetők Baráti Köre 2007 nyarán alakult meg azért, hogy tagjai a maguk módján együtt küzdjenek a hazai gazdasági életben elharapódzott körbetartozások ellen. Eleinte csak cégek csatlakozhattak a programhoz, de tavaly óta már magánszemélyek is élvezhetik a kölcsönös bizalomra épülő rendszer előnyeit. Mostanában havi 3-4 új tagjuk van. Az alapítás óta mintegy 300 cég, vállalkozó és magánszemély lett a baráti kör tagja. Vannak köztük például építőipari és szállítmányozási cégek, könyvelő- és ügyvédi irodák, autókereskedés és asztalos vállalkozás is - mondta a Független Hírügynökségnek Csókási Tibor, a Jól Fizetők Baráti Körének ötletgazdája és alapítója.

A Jól Fizetők Baráti Köre az interneten szerveződik. A közösségbe önként léphetnek be olyan vállalkozások, amelyek garantálják, hogy a megrendelt termékekért, szolgáltatásokért határidőre fizetnek. Közös érdekük, hogy megbízhassanak egymásban. A bizalomért cserébe 5-35 százalékos kedvezményeket adnak egymásnak, ami a pártoló tagként csatlakozó magánszemélyeket is megilleti, ha a baráti kör tagjaival kötnek üzletet. A csoport mottója: "Mi nem ismerjük a körbetartozást, mert körbefizetünk!"

Tovább romlott a helyzet

Csókási Tibor hozzátette: abban az esetben, ha a baráti kör valamelyik tagja ígérete ellenére sem rendezné a számláit, a tagok először felszólítanák erre. Ha a renitens vállalkozás még így sem fizetne, a tagok - mivel más eszközük nincs, pénzbehajtással pedig nem foglalkoznak - kizárnák a Jól Fizetők Baráti Köréből. Ilyen panasz azonban az elmúlt három és fél évben még nem érkezett egyik cégre sem.

A Jól Fizetők Baráti Köre a www.jolfizetok.hu honlapon található meg, és ezen az oldalon olvasható a kezdeményezéshez csatlakozók listája is.

A körbetartozások felszámolásában nem történt előrelépés tavaly, sőt tovább romlott a helyzet. A Coface Hungary csütörtökön publikált elemzése szerint időben elhúzódnak a követelések, és nagyon sok érvényesítése jogi eljárásba megy át. Ha a piramis tetején lévő eladó-vevő viszonylatban még csak 30 vagy 60 napos a tolerált késedelem, mire egy többszörös beszállítói láncolaton keresztül lecsorog és az alatta lévők is tovább késnek, akkor az alapbeszállító már 120-180 nap után juthat csak a pénzéhez. Így válik a rendszer finanszírozhatatlanná. Az elemzés szerint a cégek nagy része szeretné elérni a fizetési határidők csökkentését, ám a komoly gazdasági és lobbierőt képviselő állami intézmények, önkormányzatok és azok cégei, a multik és egyéb vállalkozások abban érdekeltek, hogy minél hosszabb ideig finanszíroztassák magukat a beszállítóikkal. A Coface szerint tulajdonképpen ingyen hitelről van szó, ami sokkal olcsóbb, mint a tulajdonosi vagy a külső finanszírozás, mivel késedel mi kamatról az esetek zömében szó sincs. A Coface a behajtási tevékenysége során azt tapasztalta, hogy továbbra is elsősorban a kereskedelmet, az építőipart és a mezőgazdaságot jellemzi a körbetartozás.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!