Magyarország

2011.02.26. 11:23

Monetáris Tanács tagjelölések - hétfőn bizottsági ülés, még semmit nem tudni a jelöltekről

<p>Továbbra sem tudni, mikor és hogyan kíván jelölteket állítani az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága a Monetáris Tanács külső tagjainak pozíciójára. A bizottság hétfőn ülésezik legközelebb, az Országgyűlés honlapján közzétett napirendjükön azonban nem szerepel ez a kérdés. A jelölés kérdése azért fontos, mert a tervek szerint március 7-én az Országgyűlés már szavazhatna is róluk, a jelenlegi tagok mandátuma pedig március 1-jén lejár. Azt még nem tudni, hogy a hétfőit követően mikor lesz a jelölő Gazdasági bizottság következő ülése.</p>

Volner János, a Gazdasági bizottság jobbikos alelnöke szombaton a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormányoldalról továbbra sem kaptak semmiféle tájékoztatást a témában. Akár az is előfordulhat, hogy hétfőn a kormánypárti bizottsági tagok már kész jelöltlistával jelennek meg. Volner János szerint gyakran előfordul, hogy az utolsó pillanatban terjesztenek a bizottság elé napirendi pontokat. Ilyen például az energetikai kérdésekben benyújtott módosító javaslatok esete, melyek zárószavazás előtti módosító javaslatok voltak.

Mint ismert, a jegybankról szóló törvény új módosítása szerint ezután az Országgyűlés választja meg a Monetáris Tanács külsős tagjait. A tagokat az Országgyűlés Gazdasági bizottsága jelöli. A négy jelenlegi külsős tag mandátuma egyébként március 1-jén jár le. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön a házbizottság ülése után azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti BankMonetáris Tanácsának négy tagját nem a jövő heti ülésnapokon fogják megválasztani, hanem a tervek szerint egy héttel később.

-Független Hírügynökség-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!