Magyarország

2011.02.07. 20:58

Sukoró - a KEHI feljelentése alapján nyomoznak a koncessziós szerződés ügyében

<p>Hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt elrendelte a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a sukorói kaszinóberuházás koncessziós szerződése kapcsán tett feljelentés alapján - mondta a Független Hírügynökségnek Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.</p>

Ahogy arról a Független Hírügynökség korábban már beszámolt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ismeretlen tettes ellen tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt. Gaál Szabolcs Barna KEHI-elnöke ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek "érintettek lehetnek". A KEHI szerint egyebek közt a későbbi nyertes igényei szerint alakították a pályázat feltételeit, valamint az apparátus figyelmeztetésével és javaslatával szemben jogellenesen nyilvánították kiemelt beruházássá a kaszinóépítést, még a koncessziós szerződés megkötése előtt.

2 éve nyomoznak a Sukoró ügyben

Sukoró ügyében 2009 áprilisa óta egy másik nyomozás is tart, ez a tervezett beruházás megvalósításához szükséges telekcsere kapcsán indult. 2010. augusztus végén gyanúsították meg az ügyben Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót. A gyanú szerint az MNV - a Magyar Állam képviseletében - 2008. július 30-án szerződést kötöttek egy külföldi üzletemberrel - Joav Blummal - hogy az ő az albertirsai és pilisi földjeit egy sukorói állami tulajdonú területre cseréljék. A nyomozás eddigi adatai szerint a csereszerződésben a sukorói területeket több mint 734 millió forinttal alulértékelték, míg a cserébe szánt albertirsai és a pilisi ingatlanokat több mint 593,5 millió forinttal túlértékelték. Olyan szerződést írtak alá, aminek következtében az államot több mint 13 milliárd forintos veszteség érte volna.

Ebben a nyomozásban a harmadik gyanúsított a külföldi befektető jogi képviselője, őt kétrendbeli közokirat-hamisítással gyanúsítják. 2010 decemberében gyanúsított lett Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja. Őt különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével gyanúsítják.

2011. január 20-án egy az ügyletben részt vett értékbecslőt, nem sokkal később a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyik, az ügyletben érintett vezetőjét hallgatták ki gyanúsítottként az ügyben. Az MNV munkatársát "bűnsegédként elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével" gyanúsítják.

Mint ismert, a jelenlegi kormány politikai döntést hozott arról, hogy a sukorói King s City kaszinó-beruházásra kötött koncessziós szerződést felmondják. Korábban pedig - már 2010 szeptemberében visszavonták a beruházás kiemelt minősítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!