Magyarország

2011.03.11. 19:44

Ivás előtt figyelmeztetnének a fogyasztóvédők

<p>Legyen kötelező a szeszesitalok csomagolásán feltüntetni az összetevőket és helyezzenek el olyan figyelmeztető jelzéseket a termékeken, amelyek a mértéktelen alkoholfogyasztás veszélyeire hívják fel a figyelmet - javasolja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE).</p>

Az OFE pénteki közleménye szerint üdvözlik a készülőben lévő uniós jogszabálytervezetet, amely szerint kötelező lesz az élelmiszerek csomagolásán ismertetni a tápanyagtartalmat és a tápanyag-összetételt. Azt azonban aggályosnak tartja az egyesület, hogy a tervezetből a szeszesitalok kimaradtak. E termékeken továbbra sem kellene feltüntetni az összetevőket, valamint - ellentétben a dohányárukkal - nem kötelező felhívni a figyelmet a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egészségkárosító hatásaira.

Az OFE szerint a szeszesitalok címkéin az alkoholfogyasztás veszélyeire figyelmeztető jelzés segíthetné a fiatalok egészségének megőrzését. Az egyesület javasolja, hogy - a címkék és figyelmeztető jelzések hiányában - indítsanak általános iskolák részére közegészségügyi programot a túlzott alkoholfogyasztás veszélyeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!