Magyarország

2011.03.05. 18:26

Orbán Viktor: Dolgozhasson mindenki

<p>Nem akarja átalakítani kormányát a miniszterelnök - Orbán Viktor erről a Veszprémi Naplónak adott interjúban beszélt.</p>

Ismét megígérte, hogy senki sem kerülhet utcára csak azért, mert nem tudja fizetni lakáshitele megemelkedett részleteit. Az esetleges újabb megszorításokról pedig azt mondta, hogy a megszorítások politikája a Gyurcsány-korszakkal együtt megbukott. A Széll Kálmán-terv abban különbözik a megszorításoktól, hogy itt egyetlen olyan terület sincs, ahol a fejlesztésre fordított pénz ne haladnák meg azt, amennyit az átszervezéssel meg tudnak takarítani - mondta a miniszterelnök.

A kormány esetleges átalakításával kapcsolatos felvetésre Orbán Viktor azt válaszolta: fel sem vetődött benne, hogy bármilyen kormányátalakítást hajtsanak végre. "A miniszterek nem a leváltás küszöbén, hanem a kiadott munkák elvégzésének dandárjában vannak - fogalmazott ezzel kapcsolatban.

Orbán Viktor megismételte: dolgoznak azon, hogy megmentsék a nehéz helyzetbe került forint- és deviza-lakáshiteleseket; nem engedik, hogy bárkit az utcára tegyenek, és ez az áprilisig tartó moratórium után is így lesz. Emellett lépéseket tesznek a rezsiköltségek befagyasztásáért. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nagy harc lesz, nagy cégekkel kell majd megküzdeniük, de készen állnak rá.

A héten bemutatott Széll Kálmán-tervről Orbán Viktor azt mondta: abban különbözik ez a terv a megszorításoktól, hogy itt egyetlen olyan terület sincs, ahol a terület fejlesztésére fordított pénzek ne haladnák meg azokat az összegeket, melyeket az átszervezéssel meg tudnak takarítani. Végre úgy fog gazdálkodni a magyar kormány, a magyar állam, ahogy a családjukért felelősséget érző szülők szoktak gazdálkodni a család bevételével - fogalmazott.

A kormányfő hozzátette: a megszorítások politikája a Gyurcsány-korszakkal együtt megbukott. Az elmúlt nyolc évben hat megszorító csomag volt Magyarországon, most itt állunk nyakig eladósodva. Vállalniuk kell a felelősséget azoknak, akik ezt a helyzetet okozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!