Magyarország

2011.04.30. 18:09

Szalmonellás bécsi szelet, permetes paradicsom

<p>A bécsi szeletben szalmonellát, a spanyol paradicsomban a határértéket többszörösen meghaladó mérgező vegyszereket talált a szakhatóság. A paradicsomból a teljes készletet, több mint 4 tonnát, eladták már, mire az ellenőrök intézkedni tudtak.</p>

A mérgező vegyszerrel kezelt paradicsomot a szekszárdi Tescóban találták a Békés Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság és a megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának szakemberei. A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján szereplő adatok szerint az egyik vegyszer (procimidon) 4,5-szerese volt a határértéknek, a másik (diklofluanid) a háromszorosa.

A paradicsom első magyarországi forgalomba hozója egy Békés megyei vállalkozó volt. A hivatal a vizsgálat során megállapította, hogy a teljes 4255 kg-os tételt eladták már.

Egy másik ellenőrzés során szalmonellát találtak a Békés megyei ellenőrök. A baktérium a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. által gyártott 600 kg panírozott, gyorsfagyasztott félkész Bécsi szelet termékben volt kimutatható. A termékből 600 kilót gyártott a cég.

Néhány héttel ezelőtt a vállalat fél kilós pulykafasírtjában ("Szarvasi panírozott pulykafasírt") találtak szalmonellát az élelmiszerbiztonság szakemberei.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!