Magyarország

2011.06.04. 17:14

A SZEF szerint a kormány a tőke szolgálatába szegődött

<p>A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint a 44 órás munkahét bevezetésének lehetőségét tartalmazó törvényjavaslat azt jelenti, hogy a kormány a tőke szolgálatába szegődött, és fokozza a munkavállalók kizsákmányolását - fejtette ki Varga László, az SZEF elnöke szombaton sajtótájékoztatón Budapesten.</p>

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Munka törvénykönyvének módosítását célzó javaslat úgy kerülhetett az Országgyűlés elé, hogy benyújtást nem előzte meg szociális párbeszéd. A 44 órás munkahét egyben cáfolata a kormány egyik ígéretének, amely a foglalkoztatás javítására vonatkozott. "Így nem lesz könnyű 1 millió munkahelyet teremteni" - fogalmazott az SZEF elnöke.

Fehér József, a SZEF alelnöke, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára hozzátette: a tervezett intézkedés törvényessé teszi a fizetség nélküli, "gátlástalan túlóráztatást", ami most is jellemző a közszférában.     Az érdekegyeztetés rendszerének átalakításáról Varga László kijelentette: a SZEF elfogadhatatlannak tartja az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) megszüntetését. A lépés szerinte veszélyezteti a társadalmi békét és a kilábalást a válságból. Hozzátette: nemzetközi tapasztalatok mutatják, hogy eredményesebben küzdenek meg a világméretű gazdasági válsággal azokban az országokban, ahol működik a háromoldalú - a munkavállalók, a munkaadók és a kormány bevonásával folytatott - érdekegyeztetés rendszere. Ilyen például Németország, Hollandia és a skandináv országok térsége. Ott viszont, ahol nincsen az OÉT elvei alapján működő fórum, nehezebb a kilábalás és nagyobbak a társadalmi feszültségek is. Ez a helyzet számos dél-európai országban, ahol még most is igen mély a gazdaság-társadalmi válság. Magyarország az ilyen országok sorába kerülhet az OÉT megszüntetésének következtében - mutatott rá Varga László.

SZEF: a szólás és a gyülekezés szabadsága nem kriminalizálható

 

Bárdos Judit, a SZEF alelnöke, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára Szima Judit, a  Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárának őrizetbe vételével összefüggésben újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte: a lépésnek üzenet jellege lehet. Aki bűnös, annak bűnhődnie kell, ugyanakkor "nem szabad fenyegető jelleggel fellépni az érdekképviseletekkel szemben" - tette hozzá.

Az üggyel összefüggésben Varga László kijelentette: a SZEF úgy véli, hogy "a kriminális cselekményeket a jog eszközével üldözni kell, a szólás és a gyülekezés szabadsága azonban nem kriminalizálható."

A SZEF vezetői a szervezet szombaton véget ért VI. kongresszusa után tartottak sajtótájékoztatót. Varga László elmondta: a következő négy év az eddigi ciklusoknál is nehezebb lesz, a SZEF azonban továbbra is minden erejét a köz szolgálatára fordítja majd. "Ehhez viszont elvárjuk a mindenkori kormánytól, hogy tárgyaljon velünk, és teremtsen olyan feltételeket, hogy szolgálni tudjuk a közt, hogy szolgálni tudjuk Magyarországot" - mondta a SZEF elnöke.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!