Magyarország

2011.06.15. 10:34

Egyházi fenntartásba kerül egy szegedi gyermekotthon

<p>Szeged, 2011. június 15., szerda (MTI) - Az önkormányzattól a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába kerül egy szegedi, tizenhat fiút ellátó, speciális gyermekotthon; az erről szóló megállapodást szerdán írta alá Botka László (MSZP) polgármester és Kiss-Rigó László püspök.</p>

A feladatellátási szerződés alapján 2011 szeptemberétől a különleges nevelési igényű fiúk gondozását az egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézménye végzi - mondta Botka László a megállapodás aláírása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat ezzel párhuzamosan az egyházmegye használatába adja a Szeged-Tápén uniós támogatással mintegy 170 millió forintból kialakított, fél éve üresen álló gyermekotthonát is. A szerződés értelmében az egyházmegye vállalta, hogy legkésőbb 2012 szeptemberéig kiüríti azt a 2,5 hektáros szegedi Szőregi úti ingatlant, ahol jelenleg a fiúk laknak - közölte a politikus.

A szerződés elfogadásáról a szegedi közgyűlés június végi ülésén dönt.

A speciális gyermekotthon 2011-es költségvetése 60 millió forint, ebből 10 milliót fedez az állami normatíva. Az egyházmegye az otthon működtetéséhez magasabb, mintegy 18 millió forintos költségvetési támogatást kap, az önkormányzat pedig vállalta, a tényleges költségek és az állami normatíva közötti különbözetet minden évben átutalja a püspökségnek - mondta Botka László.

A szegedi közgyűlés Fidesz és Jobbik alkotta többsége tavaly decemberben, röviddel a gyermekotthon lakóinak Szeged-Tápéra költözése előtt döntött úgy - többi között a környéken élők tiltakozására hivatkozva -, hogy a felújított épületben nem működhet gyermekvédelmi intézmény.

A polgármester közölte, a szegedi önkormányzat a kiürített Szőregi úti ingatlan értékesítését tervezi, a 400 millió forintra becsült vételára már a 2010-es költségvetésben is pályázati önrészként szerepelt.

Botka László arra az újságírói kérdésre, hogy a különleges nevelési igényű fiúk költöznek-e a tápéi otthonba, azt válaszolta, erről már az egyházmegye gyermekvédelmi intézményének kell döntenie.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök emlékeztetett: az egyházmegye tavasszal állapodott meg a Csongrád Megyei Önkormányzattal arról, hogy átveszi gyermekotthonait és a nevelőszülői hálózatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!