Magyarország

2011.06.15. 11:30

Gazdaság-vegyipar Kazincbarcikán a BorsodChem szervezi a tanév utolsó napját

<p>Kazincbarcika (MTI) - Az észak-borsodi kazincbarcikai székhelyű BorsodChem Zrt. az idei tanév utolsó tanítási napján nagyszabású rendezvénnyel zárta a "2011 a Kémia Nemzetközi Éve" elnevezésű, egész éves programsorozat első hat hónapját.</p>

A vegyipari óriásvállalat célja, hogy - elsősorban az utánpótlás-nevelés érdekében - a közép- és felsőfokú oktatásban részt vevő diákok figyelmét ráirányítsa a vegyészetnek az ipari és gazdasági fejlődésben, valamint az emberek mindennapi életében betöltött szerepére, népszerűsítse a kémiatudomány elért eredményeit és bemutassa a fiataloknak a vegyész-életpályamodellt.

Szerdán, a tanév utolsó napján, a vállalat egész napos rendezvénnyel vonta be a több száz kazincbarcikai gyermeket, az óvodásoktól az általános-, illetve a középiskolásokig, hogy ily módon is közelebb hozza a borsodi nagyvállalatot a fiatalabbakhoz.

A rendezvényt megnyitó beszédében Wolfgang Büchele, a BorsodChem vezérigazgatója elmondta: "a BorsodChem 2700 munkavállalója közül 18 százalék rendelkezik felsőfokú, és 42 százalék középfokú vegyész végzettséggel. Ebből is érzékelhető, hogy a vegyipari vállalatnak nagyon fontos a jól képzett szakember-utánpótlás".

Kiemelte: a vegyipar továbbra is vonzó lehetőségeket tartogat a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára és vegyész végzettséggel hosszú távon is jó megélhetést biztosító karrier futható be.

Az elmúlt félévben a Kazincbarcikán és környékén élő diákok számos figyelemfelkeltő programban vehettek részt a borsodi vegyipari nagyvállalt szervezésében: például áprilisban a felső tagozatosok és középiskolások "A műanyagok fontossága mindennapi életünkben" címmel esszéversenyen mérhették össze tudásukat, majd kémiai rajz- és tanulmányi versenyt rendeztek számukra.

A BorsodChem az új tanévben is lehetőséget biztosít az ifjaknak, hogy gyárlátogatás részeként betekintést nyerjenek a vegyipar érdekes világába.

Az idei évet egyébként az ENSZ a Kémia Nemzetközi Évének nyilvánította abból az alkalomból, hogy száz éve kapott kémiai Nobel-díjat Maria Sklodowska-Curie a radioaktivitás vizsgálatáért, a rádium és a polónium felfedezéséért.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!