Magyarország

2011.06.07. 12:45

Villámcsapás miatt szakadt félbe Orbán beszéde

<p>Orbán Viktor beszédét egy villámcsapás szakította félbe, amely olyan gondokat okozott az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásának megnyitóján, hogy a szakemberek hosszas munkálatok után sem tudták helyreállítani a hangosítást a gödöllői kastélyban.</p>

A villámcsapás akkor érte a gödöllői kastélyt, mikor Orbán Viktor megnyitotta az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozását hétfőn Gödöllőn. A miniszerelnök a műszaki hiba előtt arról beszélt, hogy olyan új világ alakult ki szédítő sebességgel a globális pénzügyi és gazdasági verseny következtében, amely megerősített együttműködést kíván, "többé nem lehetnek sikeresek a magányos harcosok". A kormányfő azt mondta, hogy az előttünk álló éveket az együttműködési formák és szövetségek keresése jellemzi majd, Európa keresi a gazdasági és politikai együttműködés leghatékonyabb formáit Ázsiával. 

"Európa és Ázsia együttműködése lehet az egyik kiindulópontja a gazdasági válság utáni világ megújulásának" - mondta Orbán Viktor

Azt mondta, az ASEM 10. külügyminiszteri találkozója is alkalmas arra, "hogy megmutassuk, milyen hatalmas jelentőséget tulajdonítunk az ázsiai régióval fenntartott európai együttműködésnek". Az ASEM immár 15 éve sikertörténet, mert hatékony keretet nyújt Ázsia és Európa együttműködésének - közölte a kormányfő. Megemlítette, hogy a részt vevő országokban él a Föld népességének kétharmada, a globális nemzeti össztermék mintegy felét és a világkereskedelem több mint 60 százalékát adják. A miniszterelnök 3 percig beszélt, amikor félbe kellett szakítania megnyitó üdvözletét. 

Az MTI úgy értesült az EU-elnökségtől, hogy a kora délutáni esemény közben villámcsapás érte a kastély elektromos hálózatát, emiatt elromlott a hangosítás. A résztvevők 20 perces várakozás után elhagyták a termet, ahová több mint két óra múlva, egy munkaebéd után tértek vissza, amikorra már helyreállították a villamos hálózatot.

Így szakította félbe Orbán Viktort egy villámcsapás

Orbán Viktor az értekezlet folytatásán, a konferenciának helyt adó egykori lovardában már nem volt jelen. Az EU-elnökség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormányfő parlamenti elfoglaltsága miatt távozott Gödöllőről, félbeszakadt beszédét a munkaebéd alatt megtartotta a külügyminisztereknek. Az Országgyűlés ülésén időközben tárgyalási szünetet rendeltek el. A kérelem az MTI információja szerint azzal lehet összefüggésben, hogy az ASEM-találkozón részt vevő Orbán Viktor, akinek azonnali kérdésre kell válaszolnia, nem ért vissza időben a Házba.

A féléves soros magyar EU-elnökség legnépesebb rendezvényén a 27 uniós ország, két szervezet - az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) -, valamint 19 ázsiai állam képviselteti magát; az eseményen, amelyre 33 miniszter érkezett, Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Martonyi János külügyminiszter elnököl. Az ASEM-értekezlet az úgynevezett nem hagyományos biztonsági kihívásokkal, köztük földrengések, árvizek és nukleáris katasztrófák elhárításával és kezelésével foglalkozik. Ugyancsak téma a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek terjedése, az illegális fegyverkereskedelem és a szervezett bűnözés, továbbá a válsággócokból kiinduló migráció és az élelmiszerhiány, és napirenden lesznek a gazdasági-pénzügyi kockázatok, az euróövezet problémái, valamint az ázsiai gazdaság gondjai is.

Az ASEM-együttműködés a biztonsági-politikai és gazdasági kérdéseken kívül a társadalmi-kulturális kérdéskörre is kiterjed, utóbbi megvitatásában nem kormányközi szervezetek is részt vesznek. Az ASEM konzultációs fórum, így a külügyminiszterek a gödöllői tanácskozás végén nem adnak ki hivatalos, kötelező erejű záródokumentumot, hanem egy úgynevezett elnöki nyilatkozatot fogadnak el, amely a 48 ASEM-partner konszenzusos álláspontját tartalmazza majd a globális és regionális politikai, gazdasági és társadalmi-kulturális kérdésekről.

- MTI -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!