Magyarország

2011.07.08. 12:57

CSI Miskolc: valamennyi ügy bezárkózik az agyba

Miskolc - Nem mindennapi helyre, nem mindennapi rendőri egységhez kaptunk bebocsátást a napokban: Frózsi János rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Alosztály vezetőjének vendégei voltunk.

Miskolc - Nem mindennapi helyre, nem mindennapi rendőri egységhez kaptunk bebocsátást a napokban: Frózsi János rendőr alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Alosztály vezetőjének vendégei voltunk.

BOON: Hogyan lesz valakiből bűnügyi technikus, vagy ahogy a köznyelv ismeri helyszínelő?

Frózsi János: Az, hogy kiből lesz technikus, vagy hogy miként lesz, az mindenkinél azt hiszem, hogy másképpen jön elő. Nálam úgy alakult, hogy érdeklődést tanúsítottam a rendőri pálya iránt. Nem feltétlenül a bűnügyi technikai szakterületre, de a bűnügyi területre orientálódtam volna annak idején, aztán járőrként kezdtem el dolgozni, majd a bűnügyiekhez kerültem és ott ajánlották fel a bűnügyi technikusi beosztást. Elvállaltam, hiszen érdekesnek és nagy kihívásnak gondoltam. 23 éve vagyok benne a szakmában, és nem bántam meg. Embert próbáló, szép terület, de persze olykor nagyon nehéz is tud lenni. Hogy jó bűnügyi technikus miként lehet valaki? Iskolákat kell elvégezni, és a szaktanfolyamok elvégzése után, majd a gyakorlat elsajátítása után lehet valakiből jó technikus. Ugyanakkor nem árt, ha egy kicsit jobban vonzódik a természettudományi tantárgyak iránt.

BOON: Közel negyedszázad alatt mennyit változott a szakma?

Frózsi János: Amikor kezdtem, akkor még teljesen más irányba vizsgálódtunk. Akkor is sok metodika így működött, az eljárási módszerek, az eszközök nagy része. Azt gondolom, hogy az alapok nem változtak, de vannak olyan területek, amelyek változtak. Anno például nem volt DNS vizsgálat.

BOON: Kis túlzással minden este láthatóak a televízióban. Mennyire mosolyogják meg a kollégákkal az amerikai CSI sorozatokat?

Frózsi János: Népszerű sorozatok és bevallom, hogy jó pár epizódot én is megnéztem belőle. Egyrészt szórakozásból, másrészt érdekel, hogy mi jelenítődik meg a tengerentúlon a szakmából. Az, hogy ki, milyen eszközökkel dolgozik, azt az anyagi lehetőségek határozzák meg, azonban a helyszínelés maga, az nem csak Amerikában, hanem Európa más részein, így nálunk is nagyban hasonlóan történik. Ezekben a filmekben voltak olyan jelenetek, amelyen én is mosolyogtam, de azt tudjuk, hogy egy történetet, amely heppi enddel kell, hogy záruljon, azt nehéz úgy belesűríteni 40 percbe hogy teljesen valóságos legyen. A metodikája egyébként valós, de az eljárási idő nem fedi a valóságot. Mi is halljuk a helyszíneinken, hogy "hát de a filmben milyen könnyen feldolgozták". Aztán elmondjuk az állampolgároknak, hogy az nem a valóság, az többnyire hamis, torz kép.

BOON: ...akkor feltételezem, hogy a filmes világgal ellentétben Önök nem rúgják be egy-egy helyszín ajtaját és nem bocsátkoznak a nehéz fiúkkal tűzharcba.

Frózsi János: Magyarországon a bűnügyi technikai állomány, a helyszínelők hivatásos állomány, ezért természetesen rendelkezünk szolgálati fegyverrel is. Vidéken a nyomozó oldalán bemegy a forrónyomos üldözés során a kolléga, adatgyűjtésben vesz részt, de ami a filmekben van, az itthon nem valós. Nálunk ilyen nincs, erre a feladatra megvannak a különböző szakszolgálatok. Ők biztosítják az elfogásokat, a helyszínt. A bűnügyi technikus az eseményeket követően kerül a helyszínre, amikor rekonstruálni kell hogy mi történt.

Videó: CSI Miskolc: a helyszínelőknél jártunk

BOON: Bonnie és Clyde, és még sok-sok ügy. Melyik volt emlékezetes?

Frózsi János: A Bonnie és Clyde is ügy érdekes volt. Úgy fogalmaznék, hogy kiterjedt volt, amiben sikeresen tudtunk dolgozni. Akkor 5-6 ember, az alosztályunk akkori létszáma folyamatosan dolgozott. A másik ilyen a tokaji pénzszállítós fegyveres-rablás. Jól segítettük a nyomozás sikerét. Ami még emlékezetes számomra, az vidéki technikusként a Tiszaújvárosban lezuhant mentőhelikopter szemléje. De ami örökre bevéste magát az emlékezetembe, az a hejcei tragédia, amelynek a szemléjében szintén részt vettem. Szakmailag nagyon sokat lehetett tanulni ezen sajnálatos esemény kapcsán, amely nagyon nagy kihívás volt mindannyiunk számára. Valamennyi ügy bezárkózik a szívbe, az agyba, és elraktározódik, hiszen mindegyik bűncselekmény más és más.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!