Magyarország

2011.07.31. 15:23

Elhunyt Szabó András akadémikus, volt alkotmánybíró

Budapest (MTI) - Elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja szombaton, életének 84. évében - tudatta az Alkotmánybíróság vasárnap közleményben az MTI-vel.

Budapest (MTI) - Elhunyt Szabó András akadémikus, egyetemi tanár, az Alkotmánybíróság volt tagja szombaton, életének 84. évében - tudatta az Alkotmánybíróság vasárnap közleményben az MTI-vel.Szabó András jogi tanulmányait a kolozsvári Bólyai Tudományegyetemen kezdte, majd 1953-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. 1953-tól a Magyar Tudományos Akadémia Állam- és Jogtudományi Intézetében volt tudományos kutató, később a Büntetőjogi és Kriminológiai Osztály vezetője lett.

A kriminológia és a kriminálszociológia területén kifejtett tudományos munkássága eredményeként Szabó András 1978-ban megszerezte a jogtudományok doktora fokozatot, elnöke volt a Magyar Kriminológiai Társaságnak, és a Magyar Kisebbségvédelmi Egyesületnek, valamint egyetemi tanár a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Szabó Andrást az Országgyűlés 1990-ben választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Ezt a tisztséget 1998-ig töltötte be, több nagy jelentőségű határozatnak volt előadó alkotmánybírája.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!