Magyarország

2011.07.25. 14:15

Mezőgazdasági géppel is csak szabályosan

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Nagyobb szabadságot kaptak a traktoristák, de ezzel nagyobb felelősség is jár.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Nagyobb szabadságot kaptak a traktoristák, de ezzel nagyobb felelősség is jár.

Egy múlt pénteken életbe lépett kormányrendelet következtében olyan helyeken – például főútvonalakon – is számítani lehet mezőgazdasági gépek felbukkanására, ahol eddig ilyen járművek nem, vagy csak bizonyos időnként fordulhattak elő.

Mint Lasztóczi Péter alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta, a jogszabály-módosítás értelmében a mezőgazdasági vontató vagy erőgép, a lassú jármű vagy e járműből és vontatmányból álló járműszerelvény vezetője – mezőgazdasági tevékenység végzése érdekében – olyan útra is behajthat, ahol azt közlekedési jelzőlámpa kifejezetten tiltja, amennyiben munkavégzésének helyét máshogyan nem, vagy csak lényeges kerülővel tudná megközelíteni. A járművezetőnek ilyenkor még oda kell figyelnie arra is, hogy az úthasználatával a személy és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse és a forgalmat lényegesen ne akadályozza, mondta az osztályvezető.

Útvonalengedély nélkül

A nemzeti fejlesztési miniszter ezzel párhuzamosan a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedéséről szóló rendeletét is módosította: ennek értelmében a rendelet mellékletében felsorolt mezőgazdasági nagygépek külön útvonalengedély nélkül is részt vehetnek a forgalomban, de be kell tartaniuk egy sor szabályt. Például figyelmeztető sárga villogó fényt kell használniuk, és a járművezetőknek meg kell győződniük az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról, ezen felül a járműnek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie, ha pedig az út vonalvezetése vagy a forgalom nagysága miatt az átlagosnál nagyobb baleseti kockázattal jár a jármű közlekedése, akkor gondoskodni kell kísérőjárműről, ami a veszélyes kanyarokban elölről, egyenes szakaszokon hátulról biztosítja a veszélyes járművet. Előírás az is, hogy a nagygépeknek úgy kell közlekedniük, hogy legalább három méter széles burkolt úttest szabadon maradjon a forgalom elhaladása érdekében, és ha ez nem tartható, félre kell állnia, hogy így biztosítsa a mögöttes forgalom zavartalan továbbhaladását. Kizárólag egyéb járműkísérettel lehet közlekedni a négy és fél méteres járműszélességet meghaladó méret esetében, továbbá minden lakott területen kívüli emelt sebességű útszakaszon.

Lasztóczi Péter szerint a rendeletmódosítás nagyobb szabadságot biztosít a mezőgazdasági járművek vezetőinek, hiszen nem kell minden járműmozgáshoz útvonalengedélyt beszerezniük, de a felelősségük is nagyobb. A rendőrség pedig azon lesz, hogy a szabályok betartására szorítsa az ilyen járművek vezetőit is, tette hozzá az alezredes.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!