Magyarország

2011.07.07. 13:52

Milliárdos áfacsaló gabonakereskedők

Miskolc - Megtérülhet az okozott kár a zárolt értékpapírok révén.

Miskolc - Megtérülhet az okozott kár a zárolt értékpapírok révén.

Milliárdos áfacsalás megalapozott gyanújával három borsodi férfit vettek őrizetbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénzügyi nyomozói a közelmúltban – a bíróság időközben mindhárom gyanúsítottat harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte. Mint ahogy arról dr. Jánvári Regina főhadnagy, a bűnügyi igazgatóság sajtóreferense lapunkat tájékoztatta a három férfi egy romániai cég nevében vásárolt gabonát Magyarország területén, majd megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy a szállítmányt külföldön értékesíti, holott a gabona a valóságban nem hagyta el az országot.

Az áru kiszállítását hamis fuvarlevelekkel igazolta egy magyar állampolgár által vezetett szlovák cég, miközben a nettó értéken vásárolt gabonát valójában belföldön adták el általános forgalmi adóval növelt áron. A belföldi értékesítéssel keletkező áfafizetési kötelezettséget kijátszva, az elkövetők több mint félmilliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést – mondta el Jánvári Regina.

Adócsalásért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak

A pénzügyi nyomozók egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, a három férfit pedig elfogták és gyanúsítottként kihallgatták adóbevételt különösen nagy, vagy azt meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntett gyanújával, a bankszámlájukon tartott hat és félmillió dollárnyi (1,2 milliárd forintnak megfelelő) összegű értékpapírt pedig biztosítékként lefoglalták. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elrendelte az elkövetők előzetes letartóztatását, kollégánk ekkor találkozott a három megbilincselt, vezetőszáron kísért férfivel, akik az adócsalásért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A bíróság által zár alá helyezett értékpapírok révén a költségvetésnek okozott kár is megtérülhet.

Videó: Milliárdos áfacsaló gabonakereskedők előzetes letartóztatása

ÉM-SZP


Kazincbarcika - A kamerahálózat bővítése előtt a kapitányságon tájékozódtak a testületi tagok.


Miskolc - Egy lapos tetőn megbújva, airsoft "fegyverrel" lövöldözött a focizó srácokra a miskolci kamasz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!