Magyarország

2011.07.08. 07:51

Nőtt a bűncselekmények száma, erre reagáltak

Miskolc, Karcsa - Több körzeti megbízott, helyben szervezett, hatékonyabb munka.

Miskolc, Karcsa - Több körzeti megbízott, helyben szervezett, hatékonyabb munka.

Afféle kis rendőrőrsként működik majd az a kibővített körzeti megbízotti iroda, amit Karcsán adnak át pénteken délelőtt. Egy közrendvédelmi tiszt irányítja a négy körzeti megbízott munkáját, de a járőrözésben ő maga is részt fog venni, így közvetlenül, gyorsan lesznek képesek reagálni a helyben jelentkező problémákra a rendőrök.

Eddig a kmb-irodán két rendőr teljesített szolgálatot, akik három település – Pácin, Karcsa és Karos – közbiztonságáért feleltek. A bővítést követően ez a 4+1 fős állomány látja el a rendőri feladatokat Alsóbereckin, Felsőbereckin és Bodroghalmon is.

Nőtt a bűncselekmények száma

Mint ahogy arról lapunkat Egyedné Novodonszki Éva,a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa tájékoztatta, a bővítésre azért volt szükség, mert az utóbbi években – főleg Karcsán és Pácinban – a korábbiakhoz képest kis mértékben nőtt a bűncselekmények száma, ami mindenképpen indokolttá tette a rendőri létszám bővítését. Emellett szól az is, hogy ezáltal jelentősen javulhat a reagáló képesség is, hiszen a most „megkapott” három település közelebb van Karcsához, így szükség esetén innen hamarabb tudnak kivonulni a járőrök, mint a cigándi rendőrőrsről vagy az újhelyi kapitányságról.

Karcsán és környékén gyakorlatilag nincs munkalehetőség, a lakosság jó része a korlátozott megélhetést nyújtó közmunkaprogramban vesz részt, és jelentős az inaktív, szociális járadékon élők száma is. Kmb-iroda épülete meglehetősen viharvert állapotú, egyetlen helyiségből álló hivatal volt, se interneteléréssel, se robotzsaru rendszerrel nem rendelkezett. Az épület tatarozását, az irodák belső javítását a önkormányzat végezte, ők fogják biztosítani az hálózati kapcsolatot is, a főkapitányság pedig az informatikai és riasztó rendszert építette ki. Az irodahelységek bútorzatához szükséges anyagiakat a többi település állta.

A karcsai körzeti megbízotti iroda megnyitása összhangban van Pintér Sándor belügyminiszter kedden, az Országgyűlés önkormányzati bizottsága előtt tett kijelentésével, miszerint a Belügyminisztérium erősíteni kívánja a körzeti megbízotti rendszert. Pintér Sándor meghallgatása során azt mondta, hogy az ország 1542 településeken megerősítik a körzeti megbízotti szolgálatot, míg 550 olyan településre fognak vezényelnek kmb-st, ahol eddig nem volt iroda.

Pintér elmondta még, hogy a rendőröktől feladatokat vehetnének át a jövőben a halőrök, vadőrökkel, mezőőrök és más önkormányzati alkalmazottak, és a minisztérium a közterület-felügyelőkre is számít a közrend és közbiztonság megerősítésében.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a megyében hol és milyen plusz rendőri létszámra számíthatunk. Feltettük erre irányuló kérdéseinket a Belügyminisztériumnak, de két nap alatt sem érkezett rájuk válasz.


A települések lakosságszáma és a bűncselekmények alakulása

Település neve

Lakosság száma

2008.

2009.

2010.

Karcsa    

1947

37

34

46

Pácin

1536

21

32

33

Bodroghalom

1501

18

24

13

Alsóberecki

820

13

8

17

Karos

535

10

18

13

Felsőberecki

301

6

3

1

ÖSSZESEN

6640

105

129

123

 


ÉM-SZP


Két férfi július 6-án a hajnali órákban behatolt egy miskolci lakásba, ahonnan többek között gáztűzhelyt, létrát, hősugárzót, edényeket, vasalót loptak el.


Megtérülhet az okozott kár a zárolt értékpapírok révén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!