Magyarország

2011.07.15. 15:58

Robban a „vis maior bomba”?

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Nem elég egy év, hogy befejeződjenek a vis maior alapból támogatott kárelhárítások.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Nem elég egy év, hogy befejeződjenek a vis maior alapból támogatott kárelhárítások.

Ha addig nem változtatnak a rendelkezésen, akkor augusztus 11-én képletesen robbanhat az úgynevezett „vis maior bomba”, ugyanis letelik a tavaly tavaszi és nyári árvizek és nagyesőzések miatt önzönvizek nyomán keletkezett károk helyreállítására megszabott határidő. Nagyon sok megyénkbeli település igényelt és kapott tavaly nyáron hozzájárulást a vis maior keretből a károm elhárításához, de a jogi ügymenet lassúsága miatt nem tudják egy éven belül teljesíteni a feltételeket.

Ezt a helyzetet Köteles László, az ugyancsak komoly károkat szenvedett Komlóska település polgármestere elégelte meg és levelet küldött az illetékes Pintér Sándor belügyminiszternek hogy kezdeményezze a határidőt megtoldó kormányhatározat elfogadását. Mint felvázolta, a rendelkezésre álló 12 hónap nem elegendő a folyamat levezényléséhez és azt javasolja, hogy a helyreállítás befejezését követő 22 napon belül, de legfeljebb a támogatás megítélését követő 24 hónapon belül kelljen elszámolni a pénzzel.

ÉM


Hamarosan - augusztus 11-én - robbanhat "a vis maior időzített bomba" a múlt évi káresemények helyreállítási pályázatainak határideje miatt, s ennek hatástalanításához kormánydöntés szükséges - jelentette ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóska fideszes polgármestere, aki emiatt levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.


Újabb állami segítség érkezeik az árvízi, belvízi károk helyreállítására.


Újabb vis maior kifizetésekről döntött Pintér Sándor belügyminiszter a napokban: 103 település összesen 910 millió forintot kapott.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!