Magyarország

2011.08.12. 06:42

A napfényt is fogságba ejtik a megyei börtönök

Sátoraljaújhely, Miskolc - Az energiatakarékosság jegyében hajtanak végre fejlesztéseket megyénk két börtönében.

Sátoraljaújhely, Miskolc - Az energiatakarékosság jegyében hajtanak végre fejlesztéseket megyénk két börtönében.

Kilenc pályázatával összesen több mint 1,7 millió forintot nyert a büntetés-végrehajtás börtönépületeinek korszerűsítésére, energetikai fejlesztésére – erősítette meg Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtási Szervezet sajtóiroda-vezetője. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében olyan pályázatokat nyújtottak be az büntetés-végrehajtási intézmények, melyek megvalósításával energiaköltségeiket csökkenthetik. Nyolc bv-intézet és a büntetés-végrehajtás továbbképző központja nyert most pályázati pénzt, további pályázatok elbírálása pedig folyamatban van.

A pályázatnyertesek között mindkét B.-A.-Z. megyei börtön szerepel. A Sátoraljaújhelyi Börtön és Fegyházban nyílászárócserére, homlokzatszigetelésre, kondenzációs kazán és egy nagy teljesítményű ipari mosógép beszerzésére nyertek vissza nem térítendő támogatást, de napkollektorokat építenek a mosoda és a konyhaépület tetejére, míg a házi műhely tetejére napelemeket szerelnek.

Napelemek a börtönön

A Miskolcon lévő megyei ház is az energiaköltségei csökkenését reméli az elnyert támogatástól; a körletépületek és a garázsok tetejére 350 négyzetméternyi napelemet szerelnek, a termelt villamos energiát pedig az intézményi áramfogyasztás csökkentésére fordítják. A több mint 70 millió forintos beruházás 100 százalékos KEOP-támogatásból valósul meg, és az előzetes számítások szerint a börtön villamosenergia-felhasználásának 40 – jobb esetben 50 – százalékát termelnék meg ezúton.

A beruházások jövő évben realizálódnak, az elvégzendő munkákra pedig várhatóan közbeszerzési pályázatot írnak ki a börtönök – mondta még el Szalai Tímea.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!