Magyarország

2011.08.17. 13:12

Álláskereső festő, jogász

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Júliusban 1000 fiatal kérte első ízben nyilvántartásba vételét a megye kirendeltségein.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Júliusban 1000 fiatal kérte első ízben nyilvántartásba vételét a megye kirendeltségein. A megyében nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma 2011. július végén 8034 főt tett ki, ami egy hónap alatt 17 százalékkal (1165 fővel) emelkedett. Éves összevetésben a fiatal pályakezdők mindössze 126 fővel voltak többen, eközben országosan minimális mértékű (0,1%-os) emelkedés volt megfi gyelhető – tudatta lapunkkal a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ vezetése.

A 2011. július végén a megyében nyilvántartott pályakezdő álláskeresők az összes regisztrált álláskereső ilyenkor jellemzően növekvő hányadát, 12,1 százalékát tették ki. Az év folyamán ebben a hónapban jelentkeznek legtöbben első alkalommal, illetve ismételten is a pályakezdők köréből.

Érettségizett álláskeresők

A regisztrációt első alkalommal kérő pályakezdők iskolai összetételét tekintve a frissen végzettek legnagyobb hányada szakközépiskolát, technikumot végzett (és érettségizett is), arányuk együttesen 40 százalék. A szakiskolát (érettségi nélkül) követően jelentkező fiatalok 25, a legfeljebb 8 általánost végzettek pedig 10 százalékot képviselnek. Gimnáziumi érettségivel a pályakezdők 16 százaléka rendelkezik, míg a főiskolai oklevéllel és az egyetemi diplomával munkát kereső fiatalok aránya együttvéve 9 százalék körüli.

A munkaügyi kirendeltségeken előzőleg már nyilvántartott pályakezdő álláskeresők közül júliusban 1042-en újból kérték regisztrációba vételüket, sokuk (851 fő) hallgatói jogviszonyának megszűnése miatt fordult ismételten a szervezethez. A hónap folyamán 877-an kerültek ki – elhelyezkedés, együttműködés hiánya, vagy egyéb okból – a nyilvántartásból.

Ahol elhelyezkednének

A pályakezdő álláskeresők között továbbra is a 20–24 évesek, illetve a férfiak vannak túlsúlyban (részesedésük rendre 71, illetve 52 százalék). A középfokú végzettségű pályakezdők legnagyobb számban jelenleg a következő munkakörökben szeretnének elhelyezkedni: különféle irodai, adminisztratív, illetve ügyintézői munkakörök, eladó, kereskedő, felszolgáló, fodrász, lakatos, szakács, hegesztő, lángvágó, festő és mázoló, bútorasztalos, kőműves, kozmetikus, gépjármű és motorszerelő.

A diplomások főként a következő végzettségekkel keresnek munkát: általános iskolai tanár, tanító, jogász, valamint piackutató, reklám- és marketingtevékenységet végző.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!