Magyarország

2011.08.06. 08:26

Elkészültek a módosított földügyi törvények végrehajtási szabályai

<p>Budapest (MTI) - A parlament júliusban módosította a földügyi törvényeket, az ezek részletszabályait tartalmazó kormányrendelet - egyebek mellett - megteremti annak lehetőségét, hogy a nemzeti parki igazgatóságok területeiket használatba adják, a javaslat szövege a kormány honlapján jelent meg.

Budapest (MTI) - A parlament júliusban módosította a földügyi törvényeket, az ezek részletszabályait tartalmazó kormányrendelet - egyebek mellett - megteremti annak lehetőségét, hogy a nemzeti parki igazgatóságok területeiket használatba adják, a javaslat szövege a kormány honlapján jelent meg.A nemzeti parkok vagyonkezelésében több mint 290 ezer hektár állami tulajdonú védett terület van. A védett természeti és a Natura 2000 területeken tájjellegű, természetkímélő gazdálkodás folytatható. A rendelet indoklása megjegyzi, hogy akkor a legeredményesebb e területek védelme, ha a vagyonkezelő és a természetvédelmi kezelő egyaránt a nemzeti parki igazgatóság. A rendelet viszont azt tartalmazza, hogy az ilyen területeket akkor használja a nemzeti park, ha azokon a gazdálkodás nem lehetséges, illetve erdő sem adható használatba.

A használatba adás 5 hektár alatt pályázat nélkül is történhet. Efelett kötelező a pályázat, de nem vehet részt a pályázaton az, akit 5 éven belül természetvédelmi bírsággal sújtottak, illetve természetkárosító bűntett miatt jogerősen elítéltek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!