Magyarország

2011.08.16. 14:29

Másfél milliárd a betegellátásra

Újabb 1,5 milliárd jut a betegellátás színvonalának emelésére, várólisták csökkentésére.

Újabb 1,5 milliárd jut a betegellátás színvonalának emelésére, várólisták csökkentésére. Több mint 1 milliárd úgynevezett német pontot, vagyis 1,5 milliárd forint többletforrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók részére a miniszteri tartalékkeret terhére. A döntés értelmében 255 járóbeteg- szakellátó intézmény jut egyszeri többletfinanszírozáshoz, amelyet betegellátási feladataik elvégzésére fordíthatnak. Az összeg az erre a célra felhasználható keret mintegy 95 százaléka – tudatta szerkesztőségünkkel a szaktárca.

Az elsődleges szempont

A szolgáltatók közül három megyénkbeli intézmény – a DEOEC Kazincbarcikai Kórháza, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház, valamint a miskolci MISEK Nonprofi t Kft. – a tüdőszűrések számának növekedése miatt kap több mint 8 millió forintot utólagos kifizetéssel.

A keret felosztása során elsődleges szempontként a teljesítményvolumen-korlátot tartósan meghaladó, a betegellátási szükséglet által indokolt túlteljesítést, valamint a megyei szinten tapasztalható, lakosságszámhoz viszonyított teljesítményvolumen- korlát különbségeket vették figyelembe. A többlet 75 százalékán osztoznak ennek alapján az intézmények. A további 25 százaléknyi keretet a képalkotó diagnosztika (CT, MR) területén megnövekedett várólisták kiegyensúlyozására, csökkentésére, valamint a tavalyi év során végzett beruházások miatti teljesítménykiesések kompenzálásaként kapják a szolgáltatók.

A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a most kiosztott 1 milliárd 510 millió 265 ezer 300 forint többlet keretet a 2011. július havi teljesítményeiktől kezdődően a finanszírozási év végéig (2011. október végéig) használhatják fel.

Az érintett szolgáltatókat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár néhány napon belül értesíti az elszámolható többlet mértékéről.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!