Magyarország

2011.08.29. 17:03

Operafesztivál: Bartók+...városi ünnepek

Miskolc - Többletfeladatokat kapna az Operafesztivál: kulturális rendezvények szervezésével bízná meg a város.

Miskolc - Többletfeladatokat kapna az Operafesztivál: kulturális rendezvények szervezésével bízná meg a város.

Bár augusztus végén lejár Bátor Tamás, a Miskolci Operafesztivál Kht. ügyvezető igazgatójának szerződése, még mindig nincs hír, hogy a városvezetés mikor írja ki a pályázatot a posztra, írtuk másfél hete. Most kiderült, miért: a miskolci önkormányzat közgyűlése jövő csütörtöki, szeptember 8-ai ülésén tárgyalja az operafesztivál ügyét. Az előterjesztés a Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. alapító okiratának módosításáról szól, bővítenék ugyanis a társaság feladatkörét, így a neve is más lesz: Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft.

– Ez elsősorban a tevékenységi kör bővítését jelenti, mely szakmailag hatékonyabban szolgálja a város év végéig megújuló kulturális koncepcióját. A feladatok kiszélesítése révén új kulturális rendezvény-palettát kínáló nonprofit gazdasági társaság jön létre. Legfontosabb feladata, hogy koordinálja a fesztiválokat, kulturális eseményeket: az évi több rendezvény szervezési feladatainak összevonása ésszerűbb gazdálkodás mellett költséghatékonyabb működést eredményez. Az így felszabaduló források a közvetlen kulturális célú, kiemelten közhasznú tevékenységhez teremtenek nagyobb alapot – indokolta kérdésünkre a városháza javaslatát Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője.

Feladatbővítés

A kérdéseinkre adott válaszokból kiderült: a változás a Cinefestet és a Kocsonyafesztivált nem érinti. Ezek "magánrendezvények" - mondta Dobos Tímea, a város a koordinálásukban vesz részt. Nem érinti a többi kulturális intézményt sem (a Művészetek Házát, a nemrégiben összevont Ady művelődési- és Ifjúsági házat sem).

Kákóczki András városházi főosztályvezetőtől megtudtuk, a most alakuló Miskolci Kulturális Szövetség Nonprofit Kft. feladata lesz a kiemelt városi rendezvények (például március 15-ei, október 23-ai ünnepségek, a köztisztviselők napja, valamint az adventtől karácsonyig tartó rendezvénysorozat megszervezése is. A művelődési házaké marad a többi, például a várbeli rendezvények.

Új igazgató

Az előterjesztésből úgy értesültünk, a városháza azt javasolja: a nonprofit társaság élére a szeptemberi közgyűlési ülésen Némedi Varga Zoltánt nevezzék ki, aki jelenleg a Herman Ottó Múzeum munkatársa.

Dobos Tímea még hangsúlyozta, az önkormányzat továbbra is kiemelten támogatja a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált mint a város legjelentősebb kulturális és turisztikai attrakcióját, amelynek szervezése ezentúl az új kft-én belül történik. Meghívásos pályázat útján töltik be fesztiváligazgatói posztot. Hogy kit hívnak meg? A kérdésre választ nem kaptunk.

ÉM-HM

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!