Magyarország

2011.08.16. 07:46

Sajókápolna a bányanyitás ellen harcol

Sajókápolna - A helyiek szerint élhetetlenné válna a Pitypalatty-völgyi község, ha a határában nyíltszíni bánya létesülnek.

Sajókápolna - A helyiek szerint élhetetlenné válna a Pitypalatty-völgyi község, ha a határában nyíltszíni bánya létesülnek.

Közmeghallgatást tartottak hétfőn délután a sajókápolnai művelődési házban, mert a közeli Kondón már hasonló bányát üzemeltető Szuha 2000 Kft. a Sajólászlófalva és Sajókápolna közötti területen nyíltszíni bányát kíván létrehozni. A környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás során az érintett lakosság véleményének meghallgatását törvény írja elő, ennek tettek eleget hétfőn délután.

Parázs hangulatú közmeghallgatás Sajókápolnán

A bánya megnyitását a környezetvédelmi hatóság a közelmúltban egyszer már elutasította, ám a határozattal szemben a vállalkozó fellebbezéssel élt, így a környezetvédelmi főfelügyelőség új eljárás lefolytatását írta elő az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség számára; ezen megismételt procedúra kötelező állomása volt a hétfő délutáni, meglehetősen parázs hangulatú közmeghallgatás.

A Sajókápolnán és Sajólászlófalván élők most is hasonlóképpen érveltek a bánya megnyitása ellen, mint a korábbi, hasonló fórumon: a lakóházaktól 60-80 méter távolságba tervezett bánya túl közel van a településhez, porral szennyezi a levegőt és zajos, leveri az ingatlanárakat, a szén elszállítása végett tűrhetetlen mértékben megnő a község járműforgalma, a túlsúlyos teherautók tönkreteszik az utakat, ráadásul a települések munkaerőgondjait sem oldja meg, mert egy nyíltszíni fejtéshez egy gépkezelőn és egy telepőrön kívül több alkalmazottra nem nagyon van szükség. Érvként felmerült az is, hogy a bánya miatt csökken a településen a talajvíz szintje, így a kutak kiszáradnak, a házak pedig megrepednek, de a bánya ellen környezetvédelmi kifogásokat is felsorakoztattak.

A helyiek úgy vélik, a bányatársaságnak nem is annyira a mindössze egy méter vastagságú szénvagyonra fáj a foga, hanem a fölötte lévő vastag sódertakaróra, aminek bányászatára nem is kértek engedélyt, mondta a bánya egyik ellenzője.

Még nem is lehet engedély

Dr. Izsó István, a miskolci bányakapitányság vezetője elmondta munkatársunknak, hogy a nyíltszíni fejtések valóban nem igényelnek nagy mennyiségű munkaerőt, de a Sajókápolna határába tervezett bánya még akkor is messze van a megnyitástól, ha a környezetvédelmi hatástanulmányok történetesen megfelelőnek bizonyulnak – nincs még kijelölt bányatelek, nincs bányászati engedély.

Felröppent a híre, hogy egy szegedi vállalkozó a farkaslyuki mélyművelésű bánya újrafeltárását tervezi. Ezzel kapcsolatban a bányakapitány elmondta, hogy az energiahordozók árainak emelkedése miatt lassan rentábilissá válik az észak-magyarországi, nagy mélységekben lévő szénvagyon kitermelése is, ami tényleg tömegeknek adhat újra munkát, egyelőre azonban a farkaslyuki bányának sincs engedélye, egyedül kutatófúrásokra és részben vágathajtásra kapott engedélyt a bányaújranyitást fontolgató Ózdi Szénbányák Zrt., így lehetőségük van a Gyürky-táró újranyitására. Molnár Györgyöt, a társaság vezérigazgatóját lapzártánkig nem sikerült elérnünk, így egyelőre nem tudni, mikorra tervezik a következő lépést Farkaslyukkal kapcsolatban, és hogy pontosan mi is lenne az. A bányakapitány elmondta még: a megyében kisebb szénbányák engedélyeztetési eljárása zajlik ugyan, de komoly munkalehetőséget rejtő mélyművelési bánya nyitására senki sem kért engedélyt.



ÉM-SZP

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!